HobbyCNC fórum
  v0.9.3.4

Fórum betekintő Fórum címe: http://forum.hobbycnc.hu



Arduino




Időrend:
Oldal 2 / 19 Ugrás ide:
|◄ Első  ◄ Előző  1 2  3   4   5   6     Következő ►  Utolsó ►|

Fórum főoldal  |  A lap aljára

szf | 1476    2018-01-05 09:55:52 [859]

csináltam ilyet ehhez hasonló panellal sőt még P10 panellal is. Mire van szükséged?

Előzmény: Aknai Gábor, 2018-01-05 09:12:44 [857]


freewind | 32    2018-01-05 09:51:52 [858]

Arra figyelj, hogy ha párhuzamosan kötsz két motort (akár egy vezérlőre akár kettőre) akkor az egyik motort fordítva kösd be azaz egyik pl ABCD akkor másik DCBA. Természetesen ez akkor igaz, ha egymással szembe fordított a motort, mert így az egyiknek erre a másiknak arra (ellenkezőleg) kell forogni. EleksMaker A3-nál (mana se) gyárilag a4988 vezérlők vannak hűtés nélkül, nekem nem volt vele gondom 1.1-1.2A-ra állítva. Itt egy egy vezérlőre volt kötve a két motor. Beraktam egy Z-t is így egy CNC shield-re váltottam, ott minden motorra jutott egy vezérlő, itt simán step/dir jelet kötöttem össze a két vezérlőn, egyik megoldással sem volt gondom.

Előzmény: PallMallMan, 2018-01-04 22:02:33 [841]


Aknai Gábor | 1364    2018-01-05 09:12:44 [857]

Hááát, van elképzelésem, hogy mit is szeretnék. Tehát, adott lenne egy 8x8 LED mátrix, meghajtóval és a vezérléshez egy Arduino UNO panel. A gondom viszont az, hogy a bináris órához elég lenne egy 4x4-es LED mátrix is, de nem akarok forrasztgatni, mert erre nincs időm, meg eszközöm se, a forrasztópákán kívül. Szóval arra gondoltam, hogy akkor már inkább sorba kötnék még pár db 8x8-as LED-et és kiirathatnám rendesen számokkal az órát, meg valami szöveget is pár másodpercenként váltakozva. A bináris órától valszeg sokan idegbajt kapnának.   

Előzmény: szf, 2018-01-05 08:45:16 [856]


szf | 1476    2018-01-05 08:45:16 [856]

Pontosabban?

Előzmény: Aknai Gábor, 2018-01-05 08:23:56 [854]


vadember | 763    2018-01-05 08:32:14 [855]

Itt hat darab motort mozgat egy vezérlővel. Talán segít valamit. [yt]fHAO7SW-SZI[/yt]

Előzmény: PallMallMan, 2018-01-04 22:23:02 [847]

Aknai Gábor | 1364    2018-01-05 08:23:56 [854]

Sziasztok, LED mátrix-al csinált már valaki bináris órát? köszi, Gábor


juhasz | 102    2018-01-05 07:00:00 [853]

Nekem párhuzamosan vannak kötve a motorok, 4 motor 2 vezérlőn. Semmi bajuk.


Pali79 | 207    2018-01-05 06:05:11 [852]

Szerintem próbáld meg először simán párhuzamosan bekötni a motorokat. Ha nem elég a teljesítmény akkor még mindig lehet külön meghajtókkal operálni.

Előzmény: PallMallMan, 2018-01-04 22:34:19 [850]


szf | 1476    2018-01-04 22:42:28 [851]

Tápegység probléma miatt volt nálam a szerkezet amiben láttam. Nem fejtettem vissza a kapcsolását de a szokásos Ramps 1,4 -est használta csak az egyik panelocskán ki voltak forrasztva a 3 lábacska és össze volt drótozva a mellette lévő Enable/Step/Dir lábakkal . Mivel más vezérlővel már én is csináltam ilyet így nem tulajdonítottam nagy jelentőséget neki.

Előzmény: Devecz Miklós, 2018-01-04 22:20:35 [846]


PallMallMan | 424    2018-01-04 22:34:19 [850]

De sehol se láttam még ilyen vadember megoldást. Azt hitem csak én vagyok ilyen pihent-agyú aki ezt akarja csinálni. Ezért kérdeztem inkább! Köszönöm mindenkinek a segítséget!

Előzmény: Dakota25, 2018-01-04 22:29:01 [849]


Dakota25 | 448    2018-01-04 22:29:01 [849]

..de hát ezt helyből tudja a Marlin, 2560-on, RAMPS-sal. (ha jól értem amit írtál) A Pololuk meg -némi hűtéssel- elboldogulnak két 17-es motorral, csak az együttes áramuk ne legyen 2A felett.

Előzmény: PallMallMan, 2018-01-04 22:18:15 [845]


PallMallMan | 424    2018-01-04 22:25:52 [848]

Köszönöm!

Előzmény: Devecz Miklós, 2018-01-04 22:20:35 [846]


PallMallMan | 424    2018-01-04 22:23:02 [847]

Simán párhuzamosan madzagozva? Semmi előtét elektronika? Van itthon vagy 10-12 meghajtom. De feleslegesen nem próbálkoznék.

Előzmény: szf, 2018-01-04 22:13:42 [844]


Devecz Miklós | 1886    2018-01-04 22:20:35 [846]

Ez volt a kapcsolása:   

Előzmény: szf, 2018-01-04 22:13:42 [844]


PallMallMan | 424    2018-01-04 22:18:15 [845]

3D nyomtató-é lenne tehát a maradék 2 szóló amúgy is extruder!

Előzmény: Devecz Miklós, 2018-01-04 22:10:37 [843]

szf | 1476    2018-01-04 22:13:42 [844]

Nálam volt egy gép igaz nem 3d nyomtató de párhuzamosított step/dir jelekkel volt vezérelve 2db meghajtó (A4988).

Előzmény: PallMallMan, 2018-01-04 22:02:33 [841]


Devecz Miklós | 1886    2018-01-04 22:10:37 [843]

Nem pont ilyent készítettem, de csináltam egy forgatót, két motoros hajtással. Mindkét motorhoz külön tartozott egy "bélyeg", közös bemenettel. A Ramps 1.4-el, lehet, hogy meg lehetne oldani. X-Y-Z duplázva, az Extruder1 és az Extruder2 pedig újabb két motort hajtana meg. A bökkenő a program, azt át kellene írni.

Előzmény: PallMallMan, 2018-01-04 22:02:33 [841]


PallMallMan | 424    2018-01-04 22:05:30 [842]

100-120 mm/s (bordás szíj hajtás)

Előzmény: PallMallMan, 2018-01-04 22:02:33 [841]


PallMallMan | 424    2018-01-04 22:02:33 [841]

100-120 mm/s az elvárt sebesség. Ha két Driverre küldeném ugyan azt a step dir jelet? Természetesen 8db Drivert használva! Kell valami plusz elektronika vagy mehetnek a Driverek simán párhuzamba?? Nem merültem el még nagyon a témába, ma vetődőt fel a kérdés. Gondoltam rákérdezek hátha csinált már valaki ilyet.

Előzmény: Pali79, 2018-01-04 21:48:48 [840]


Pali79 | 207    2018-01-04 21:48:48 [840]

Itt azért több kérdés is felmerül. Ha tudjátok az arduniot programozni teljesen, tehát nem csak egy előre megírt programot rátölteni akkor 8db A4988 vezérlők kell venni és megcsinálni hozzá a bölcsőt. Ha ez nem járható akkor be kell érni valamilyen kész megoldással. A RAMPS 1.4 5 tengelyt tud vezérelni és a Z ki van vezetékelve 2db csatlakozóra. Ezzel lehet operálni, de azt tudni kell, hogy ezek a vezérlők max 2A-t tudnak, tehát messze nem tudod csúcsra járatni a léptetőket.

Előzmény: PallMallMan, 2018-01-04 21:39:10 [839]


PallMallMan | 424    2018-01-04 21:39:10 [839]

Ezt nem mertem! Járható dolog lenne?? Megfordult a fejemben de soknak tartottam 3 tengelyen is. A motorvezérlő fogja bírni? Mert a Z mint tudjuk nem olyan aktív mint az X és Y-on. Ha azt állítjátok, hogy lehet, akkor megpróbálom. Bár én úgy gondoltam külön Driverek kapják ugyan azt a STEP DIR jelet.

Előzmény: Pali79, 2018-01-04 21:29:58 [838]


Pali79 | 207    2018-01-04 21:29:58 [838]

Egyébként bármelyik léptetővezérlővel meg lehet csinálni. Párhuzamosan kell bekötni a motorokat és kész. A 3D nyomtatók Z tengelye is általában így van.

Előzmény: PallMallMan, 2018-01-04 21:24:11 [835]


frob | 1118    2018-01-04 21:26:43 [837]

ST32 panellal próbálkoznék.. 32bites és arduinoval programozható

Előzmény: PallMallMan, 2018-01-04 21:24:11 [835]


Pali79 | 207    2018-01-04 21:26:00 [836]

A 3D nyomtatókhoz kitalált RAMPS 1.4

Előzmény: PallMallMan, 2018-01-04 21:24:11 [835]


PallMallMan | 424    2018-01-04 21:24:11 [835]

5 tengelyes vezérlés csak 3 tengelyen dupla motor van. (Nema17) A kérdés az az, hogy arduinoval hogyan lehet megoldani!?? (mindegy, hogy mi kell hozzá beszerezzük! Lényeg az arduino! )

Előzmény: Dakota25, 2018-01-04 20:57:31 [833]


elektron | 13374    2018-01-04 21:13:50 [834]

A mai processzoroknak ez már nem gond azért.


Dakota25 | 448    2018-01-04 20:57:31 [833]

Nem. Erre én vagyok kíváncsi. A szükséges I/O portok száma, a processzor szükséges számítási kapacitása, a motorok áramigénye, a technológia sebességigénye ismerete nélkül nem megválaszolható.

Előzmény: vadember, 2018-01-04 20:49:41 [831]


Pali79 | 207    2018-01-04 20:49:42 [832]

Jó kérdések...

Előzmény: Dakota25, 2018-01-04 20:44:47 [830]


vadember | 763    2018-01-04 20:49:41 [831]

Pont ezekre kíváncsi.

Előzmény: Dakota25, 2018-01-04 20:44:47 [830]


Dakota25 | 448    2018-01-04 20:44:47 [830]

...milyen Arduinoval, milyen léptecsvezérlővel, milyen paraméterű motorokat, milyen léptetési frekivel, milyen kódforrásból???

Előzmény: PallMallMan, 2018-01-04 19:56:14 [828]

PallMallMan | 424    2018-01-04 19:58:04 [829]

a 3db tandemben=6db motor.

Előzmény: PallMallMan, 2018-01-04 19:56:14 [828]


PallMallMan | 424    2018-01-04 19:56:14 [828]

Sziasztok! Milyenképpen tudnák 8db léptetőmotort meghajtani egy arduinoval? 3db tandemben, 2db szólóban. Csinált már valaki ilyet?


Pali79 | 207    2017-12-31 21:44:20 [827]

Én is pont ilyenen gondolkodtam. Vettem korábban egy RAMPS 1.4-et ardunio mega-val és grafikus kijelzővel aminek a hátulján van SD kártya olvasó. Egy Marlyn nevezetű FW van rajta ami kimondottan 3D nyomtatóhoz készült. Lehet használni így is egy kisebb gép vezérlésére, de keresgéltem már hozzá másik FW-t ami jobban passzol egy ilyen géphez, eddig nem sok sikerrel. Viszont egy kis dobozba szerelve és a gépre szerelve teljesen stand alone megoldás.

Előzmény: morvfer7, 2017-12-31 21:06:24 [826]


morvfer7 | 710    2017-12-31 21:06:24 [826]

Természetesen tudja, a 3D nyomtatók 90%-ban így mennek. Bele a memóriakártyát, amin rajta van a g-kód, amit kábelen, wifin, bluetoot-on, stb. rátöltenek, majd a kijelző segítségével menüből elindítják a munkát.

Előzmény: svejk, 2017-12-31 20:41:00 [825]


svejk | 25256    2017-12-31 20:41:00 [825]

Köszi! Memóriakártyáról pendrive-ról nem tudja olvasni a G-kódot?

Előzmény: Kisamotors, 2017-12-31 16:44:33 [822]


morvfer7 | 710    2017-12-31 17:39:29 [824]

rátaláltam, de ott nem csinálták meg a 100%-os órát. csak 5 perces léptékben, valamint 12 órás beállítással. eddig úgy néz ki, hogy 12x12 mátrixba tudom összehozni, ha valakinek van esetleg jobb megoldása, szívesen fogadnám. ha nekem kell fejleszteni az egészet, akkor valószínű, hogy WS2812B szalaggal oldom meg, rtc-vel, vagy ntp-vel vagy a kettőt kombinálva.   

Előzmény: kaqkk007, 2017-12-31 16:48:01 [823]


kaqkk007 | 900    2017-12-31 16:48:01 [823]

Egyébként a magyar változatnak amit keresel van témája (sőt talán cikk is) a hobbielektronikán ...

Előzmény: morvfer7, 2017-12-31 16:37:17 [821]


Kisamotors | 609    2017-12-31 16:44:33 [822]

Nem pontosan. A GRBL egy firmware, amit az arduino processzorába kell flashelni. Egy szoftver. Az arduino USB-n kommunikál a PC-n lévő kódküldő programmal. Ebből elég sok féle van, de kifejezetten az arduinos GRBL-hez készülnek. ( Universal G-code sender, Candle...). Az arduino, a PC által küldött soros porti jelekből "csinál" step/dir jeleket, ami mehet a motor végfokokra. Ezekhez van "shield" ami kompaktan tartalmazza a meghajtó bélyegeket, erre már közvetlen lehet kapcsolni kis áramú léptetőket. A bemenetein pedig különböző dolgokat tud fogadni, pl. végállás, szerszámbemérés...stb. Nagyon olcsó és egyszerű, de működik.

Előzmény: svejk, 2017-12-31 16:25:56 [819]


morvfer7 | 710    2017-12-31 16:37:17 [821]

a wordclock pontosan azért néz ki jól, mert nagy a mérete. de ötletes, ahogy megcsináltad, csak épp az eredeti élmény nincs meg egy sima kijelzőn.

Előzmény: kaqkk007, 2017-12-31 13:20:13 [818]


morvfer7 | 710    2017-12-31 16:35:21 [820]

Ahogy írod.

Előzmény: svejk, 2017-12-31 16:25:56 [819]


svejk | 25256    2017-12-31 16:25:56 [819]

Lézer, meg 3d nyomtatós topicban többször láttam a GRBL rövidítést. Erről van szó, ez direkt az Arduino-hoz írt gépvezérlő, mint a Mach3 és társaik?


kaqkk007 | 900    2017-12-31 13:20:13 [818]

Vagyis csak a programja készült el,nyák nem lett hozzá tervezve (amit látsz az kísérletező panelon megy)

Előzmény: morvfer7, 2017-12-31 12:42:46 [816]


kaqkk007 | 900    2017-12-31 13:18:31 [817]

Én lcd kijelzővel csináltam meg ,és rtc időalappal ( nem tetszik ez a nagy doboz) [yt]z0YRfphfAOA[/yt]

Előzmény: morvfer7, 2017-12-31 12:42:46 [816]


morvfer7 | 710    2017-12-31 12:42:46 [816]

Sziasztok! Valaki megcsinálta már a wordclock projektet magyarul? Neki szeretnék állni, de ha már van belőle, nem találnám fel újra, ha lehet.


frob | 1118    2017-12-27 09:16:07 [815]

Valaki használja e a visulamicro -t arduinohoz, vagy is pontosabban visual studiohoz azt a jópofa dolgot kapja meg az ember ami az arduinoból nagyon hiányzik, mégpedig az automatikus kiegészítést ezen felül debuggot is tud és itt a kérdés a debugtól hogy lehet megszabadulni, ki be kapcsolni, mert hogy a sorosportot használja debuggra... egyébként a visualstudio sok extrájával felvértezve igazán jó kis progfelületet kap az ember

GPeti1977 | 149    2017-12-26 22:36:45 [814]

A PROGMEM- et szeretném használni, mert elhasználtam a 2560 RAM - jának 82% -át, de nem működik, ezt a két dimenziós tömböt tárolnám flash-ben: const byte font[][8] = { {0x00, 0x00, 0x00, 0x00, 0x00}, {0x00, 0x00, 0x00, 0x00, 0x00},........}; és így olvasom ki: b = bitRead(font[sent[m]][k], 7-i); Arduino1.8.5 illetve #pragma GCC optimize ("-O2" kell használni.


Révész Richárd | 1577    2017-12-25 13:43:02 [813]

Köszi! Kicsi módosítás után működik.

Előzmény: dezsoe, 2017-12-25 13:14:56 [812]


dezsoe | 810    2017-12-25 13:14:56 [812]

Hirtelen ezt találtam a gépemen, ez 16x2-essel ment. Az lcd.begin(16,2) helyett (40,4) kell, gondolom, de az Arduinos cuccaim pillanatnyilag kb. 240km-re vannak, így csak elméletben tudok hozzászólni... [code] #include <Wire.h> #include <LiquidCrystal_I2C.h> #define BACKLIGHT_PIN 13 LiquidCrystal_I2C lcd(0x3F, 2, 1, 0, 4, 5, 6, 7, 3, POSITIVE); // Set the LCD I2C address // Creat a set of new characters const uint8_t charBitmap[][8] = { { 0xc, 0x12, 0x12, 0xc, 0, 0, 0, 0 }, { 0x6, 0x9, 0x9, 0x6, 0, 0, 0, 0 }, { 0x0, 0x6, 0x9, 0x9, 0x6, 0, 0, 0x0 }, { 0x0, 0xc, 0x12, 0x12, 0xc, 0, 0, 0x0 }, { 0x0, 0x0, 0xc, 0x12, 0x12, 0xc, 0, 0x0 }, { 0x0, 0x0, 0x6, 0x9, 0x9, 0x6, 0, 0x0 }, { 0x0, 0x0, 0x0, 0x6, 0x9, 0x9, 0x6, 0x0 }, { 0x0, 0x0, 0x0, 0xc, 0x12, 0x12, 0xc, 0x0 } }; void setup() { int charBitmapSize = (sizeof(charBitmap ) / sizeof (charBitmap[0])); // Switch on the backlight pinMode ( BACKLIGHT_PIN, OUTPUT ); digitalWrite ( BACKLIGHT_PIN, HIGH ); lcd.begin(16,2); // initialize the lcd for ( int i = 0; i < charBitmapSize; i++ ) { lcd.createChar ( i, (uint8_t *)charBitmap ); } lcd.home (); // go home lcd.print("Hello, ARDUINO "; lcd.setCursor ( 0, 1 ); // go to the next line lcd.print (" FORUM - fm "; delay ( 1000 ); } void loop() { lcd.home (); // Do a little animation by writing to the same location for ( int i = 0; i < 2; i++ ) { for ( int j = 0; j < 16; j++ ) { lcd.print (char(random(7))); } lcd.setCursor ( 0, 1 ); } delay (200); } [/code]

Előzmény: Révész Richárd, 2017-12-25 12:56:52 [809]


Révész Richárd | 1577    2017-12-25 12:57:41 [811]

Neked is köszi. Ez a helyes cím amit írtál.

Előzmény: juhasz, 2017-12-25 12:36:08 [808]


cree2 | 1582    2017-12-25 12:57:27 [810]

van T szériás i2c lcd meghajtó ick azokal nagyoz lehet szivni! probáld meg ezt.... https://data.hu/get/10935206/i2c_lcd_PCF8574T.rar vagy még a kontrax potit tekergesd meg...

Előzmény: Révész Richárd, 2017-12-25 12:20:51 [806]


Fórum főoldal  |  A lap tetejére

Időrend:
Oldal 2 / 19 Ugrás ide:
|◄ Első  ◄ Előző  1 2  3   4   5   6     Következő ►  Utolsó ►|