HobbyCNC fórum
  v0.9 alpha

Fórum betekintő Fórum címe: http://forum.hobbycnc.hu



Az AVR és lehetőségei...

Rekalaca kezeli! :))


Időrend:
Oldal 3 / 24 Ugrás ide:
|◄ Első  ◄ Előző  1 2 3  4   5   6   7     Következő ►  Utolsó ►|

Fórum főoldal  |  A lap aljára

elektron | 12955    2016-11-25 19:52:48 [1089]

Az a rossz benne, hogy nem jó, itt mit is akarnál ebben csinálni ?

Előzmény: cree2, 2016-11-25 19:50:15 [1088]


cree2 | 571    2016-11-25 19:50:15 [1088]

#310 kod az kisebb verzioja hiba mentes... jol müxik de a verzio 9c is ok! de még mindik nem tudom a kérdésre a választ! ebbe a részbe mi rossz? void Timer_reset() { t1=millis(); // t_kovetkezo1=t1+3000; t1+10000 == t_kovetkezo1;

Előzmény: elektron, 2016-11-25 19:37:56 [1087]


elektron | 12955    2016-11-25 19:37:56 [1087]

Ha a millis mellett működik a többi dolog, akkor az jó erre pont.

Előzmény: cree2, 2016-11-25 19:34:28 [1085]


elektron | 12955    2016-11-25 19:36:36 [1086]

Jól tetted, a dolog megoldható.

Előzmény: cree2, 2016-11-25 19:34:28 [1085]


cree2 | 571    2016-11-25 19:34:28 [1085]

#310 amit linkeltem az olyan 2honap munká volt nekem az én kutfömböl + mintapéldákbol... de most megint el akadtam azért is kérdeztem! ez megint nem megy a definicio millis 10s elöti ujrainditás... már pár napja probálkozom ezel de nem megy ezért is kérdeztem...

Előzmény: elektron, 2016-11-25 19:22:46 [1084]

elektron | 12955    2016-11-25 19:22:46 [1084]

Az a kis időzítés dolog nem sok kód, pár sorok az csak.

Előzmény: cree2, 2016-11-25 18:54:55 [1083]


cree2 | 571    2016-11-25 18:54:55 [1083]

millis jó nekem továbra is nem kel pontos idözités! hogy gyakorlatban mi is az idözités funkcio van egy rádios mozgás érzékelö ami jelet ad aruinonak idö közönként az az itt a mozgás érzékelö az button2 ami reseteli a lámpa idöt minden mozgáskor ha nincs mozgás 10 sec kikapcsol.... csak egyire nem akartam bele meni csak egy button példával idötités....

Előzmény: elektron, 2016-11-25 18:47:33 [1081]


cree2 | 571    2016-11-25 18:50:20 [1082]

teljes kod rf_led_dim_1_chanel_uno_XL6006_v9c_Touch2.ino ebbe a funkciokba hogy szolhatnak bele az idözitések szerinted kimenetek? Egyenlöre ezért épitetetem számlálora millis lehet rossz ötlet volt?

Előzmény: elektron, 2016-11-25 18:27:33 [1071]


elektron | 12955    2016-11-25 18:47:33 [1081]

Multitaskozni akarsz ? Arra is van rendes library, minek kinlódol ?

Előzmény: cree2, 2016-11-25 18:41:31 [1080]


cree2 | 571    2016-11-25 18:41:31 [1080]

olyan multitask szerüséget delay helyet több idözités fut egymástol független

Előzmény: ebalint, 2016-11-25 18:35:02 [1075]


cree2 | 571    2016-11-25 18:38:17 [1079]

ezt nem ismerem TimerOne ez hogyan fogja befoljásolni a többi lábakat amin már funkciok vannak! amit leirtam az egy kiss rész ami még nem müködik teljesen nagyobb kodnak amibe vanak pwm funkciok is lábbon több könyvtár is amiken idözitések vanak .....

Előzmény: elektron, 2016-11-25 18:27:33 [1071]


elektron | 12955    2016-11-25 18:37:36 [1078]

A linkelt timer loibrary-ban van leállító függvény is, meg minden ami kellhet. Nem kell a számlálással foglalkozni timerrel foglalkozni sem.

Előzmény: elektron, 2016-11-25 18:36:26 [1077]


elektron | 12955    2016-11-25 18:36:26 [1077]

Már csak meg kéne írni akkor.

Előzmény: cree2, 2016-11-25 18:31:36 [1072]


ebalint | 946    2016-11-25 18:36:12 [1076]

Közben megoldódni látszik.

Előzmény: ebalint, 2016-11-25 18:35:02 [1075]


ebalint | 946    2016-11-25 18:35:02 [1075]

A long helyett inkább unsigned long kellene szerintem. Az előbbit meg nem értem, hogy miért csináltad. Nem értékadást szerettél volna? De alapvetően én sem tudom, hogy mi a pontos feladat.

Előzmény: cree2, 2016-11-25 16:41:48 [1062]

elektron | 12955    2016-11-25 18:33:11 [1074]

Na úgy világos, mit szeretnél.

Előzmény: cree2, 2016-11-25 18:31:36 [1072]


elektron | 12955    2016-11-25 18:31:42 [1073]

Itt van egy óra perc másodperc timer pl. Timer

Előzmény: elektron, 2016-11-25 18:27:33 [1071]


cree2 | 571    2016-11-25 18:31:36 [1072]

ok! button1 indit egy 10sec periodust ebbe a periodus idöbe bele szeretnék nyulni button2 vel ami ujra inditaná resetelné még 10sec alat bármikor ezt meg lehesen teni button2 vel!

Előzmény: elektron, 2016-11-25 18:23:02 [1070]


elektron | 12955    2016-11-25 18:27:33 [1071]

De nem is kell ezen agyalni, mertr van olyan kész library, amiben van timer és meghívod és kész egyszerűbb, bár ezt amúgy se nehéz megcisnálni. itt van egy példa készen, bár ez nem pont az amit szeretnél de hasonló nálat az initialize(10000000); kell pl. ami 10mp időzítés, a callback() ben meg leállítod, ha csak egyszer hívod meg. /* * Timer1 library example * June 2008 | jesse dot tane at gmail dot com */ #include "TimerOne.h" void setup() { pinMode(10, OUTPUT); Timer1.initialize(500000); // initialize timer1, and set a 1/2 second period Timer1.pwm(9, 512); // setup pwm on pin 9, 50% duty cycle Timer1.attachInterrupt(callback); // attaches callback() as a timer overflow interrupt } void callback() { digitalWrite(10, digitalRead(10) ^ 1); } void loop() { // your program here... }

Előzmény: cree2, 2016-11-25 18:02:02 [1069]


elektron | 12955    2016-11-25 18:23:02 [1070]

Tényleg mondd el mit szeretnél, azt nem tudtam menynire értesz mihez is, akkor úgy jobban lehet tanácsot adni.

Előzmény: cree2, 2016-11-25 18:01:05 [1068]


cree2 | 571    2016-11-25 18:02:02 [1069]

10sec szeretném resetelni csak probálkozom!

Előzmény: ebalint, 2016-11-25 17:52:25 [1067]


cree2 | 571    2016-11-25 18:01:05 [1068]

sajnos enyire nem vagyok matekos amit irtál nem értem.... de amit probálok összehozni az egy monostabil álapot amit a button2 resetel ha a button1 inditom az eltelt 10sec alat mindig ujra kezdeni....

Előzmény: elektron, 2016-11-25 17:44:40 [1066]


ebalint | 946    2016-11-25 17:52:25 [1067]

t1+10000 == t_kovetkezo1; Ez milyen célt szolgál?

Előzmény: cree2, 2016-11-25 16:41:48 [1062]


elektron | 12955    2016-11-25 17:44:40 [1066]

A millis() függvény túlcsordulására írtam, ha időt számolsz, hogy mennyi idő telt el egy adott idő óta, ott a szmolásnál, mikor kivonod az előző tárolt időt, akkor elvileg, pozitív számot kapsz, ha nem kapsz pozitív számot, akkor közben átcsordult a millis(), emiatt ekkor nem jó számot ad, és ezért ott kompenzálod, nem kell ahhoz resetelni semmit se.

Előzmény: elektron, 2016-11-25 17:25:25 [1063]


cree2 | 571    2016-11-25 17:41:08 [1065]

le tudnád irni mire gondolsz?

Előzmény: elektron, 2016-11-25 17:25:25 [1063]


cree2 | 571    2016-11-25 17:33:53 [1064]

void Timer_reset() rész ami nem müxik!

Előzmény: elektron, 2016-11-25 17:25:25 [1063]


elektron | 12955    2016-11-25 17:25:25 [1063]

Azt nézzed, hogy az előző idő az ha kisebb, mint a mostani, akkor átcsordult és akkor úgy számolsz.

Előzmény: cree2, 2016-11-25 16:41:48 [1062]


cree2 | 571    2016-11-25 16:41:48 [1062]

Szeretném resetelni a beállittot időn belül pl10sec idő allat megnyomom a button2 akkor újra kezdje a számolást a 10s sajnos amit össze kokányoltam nem igazán müködik! Még annyi kérdésem lenne ez a típusú millis függvény 47 nap után túl csordulhat e ki lehet kompenzálni hogy ne tegye? Próbáltam wdt megoldásokkal de nálam egyik példa sem igazán müködöt valami (bootloader) probléma van uno...nano nem ! köszönöm! ---------------------- int wirePin = 13; int button = 3; int button2 = 5; long t1, t_kovetkezo1; void setup() { pinMode(wirePin, OUTPUT); pinMode(button, INPUT); pinMode(button2, INPUT); t_kovetkezo1=millis(); Serial.begin(9600); //digitalWrite(wirePin, HIGH); } void loop() { Serial.println(t_kovetkezo1); Timer_counter1(); // if(digitalRead(wirePin)){Timer_counter1();} if(digitalRead(button)){ digitalWrite(wirePin, HIGH);} if(digitalRead(button2)){ Timer_reset();} } void Timer_counter1() { t1=millis(); if( t1 > t_kovetkezo1 ) { t_kovetkezo1=t1+10000; delay(10); digitalWrite(wirePin, LOW); } } void Timer_reset() { t1=millis(); // t_kovetkezo1=t1+3000; t1+10000 == t_kovetkezo1; delay(10); }


vjanos | 4247    2016-10-20 21:03:15 [1061]

Kb mennyire költséges egy ilyen kiegyensúlyozás? A nemrég kitárgyalt 30-as kúpos rövidke főorsót kéne majd idővel...


ANTAL GÁBOR | 3071    2016-10-20 20:57:46 [1060]

Svejk válaszolt ... Megéri bepötyögni a goggle be

Előzmény: Csuhás, 2016-10-20 20:47:19 [1058]

svejk | 24225    2016-10-20 20:48:18 [1059]

Neki életmű a centrírozás kérdése.

Előzmény: Csuhás, 2016-10-20 20:47:19 [1058]


Csuhás | 3982    2016-10-20 20:47:19 [1058]

Nem ismerem őt, így nem is járhattam nála. Miért kérded?

Előzmény: ANTAL GÁBOR, 2016-10-20 20:42:15 [1057]


ANTAL GÁBOR | 3071    2016-10-20 20:42:15 [1057]

Netán jártál Gyarmati Károlynál Derecskén ? ( én ismerem és jártam nála.... )

Előzmény: Csuhás, 2016-10-20 15:25:47 [1055]


vjanos | 4247    2016-10-20 19:48:51 [1056]

Jól hangzik. Ha már összeállt, vinnék is egy főorsót kiegyensúlyozásra A mozgásszenzorban bankimajki a nagy spiler, esetleg vele konzultálj.

Előzmény: Csuhás, 2016-10-20 15:25:47 [1055]


Csuhás | 3982    2016-10-20 15:25:47 [1055]

Ha már munkából kifolyólag használom ezt a gyorsulás mérőt akkor lehet hogy megvalósítom egy régi tervemet: Ez a panel egy opto kapuval kiegészítve, egy arduino nano panellel vezérelve szépen ki is adja egy dinamikus kiegyensúlyozó pad elektronikáját. A mechanika sem túl bonyolult, két állítható teflon betétes villa, és egy motor ami lapos szíjjal hajtja a mérendő alkatrészt.


Csuhás | 3982    2016-10-20 14:49:08 [1054]

Ami NEM jó az a ADXL345! Az állítólag a forrasztási hőprofilra érzékeny és megdöglik benne a Z irány. Nekem a kinai kis panelből mindkettő rossz volt. Ami most már remekül működik az MPU6050 ami gyorsulásmérő, Gyro, és hőmérő egyben. Pl itt olcsón megkapod: Banggood

Előzmény: svejk, 2016-10-20 14:37:48 [1052]


lazi | 1192    2016-10-20 14:40:53 [1053]

Ezeknél a méréseknél az is sokat segít, ha mérsz egy százas sorozatot, és a legkisebb tízet, és a legnagyobb tízet alapból elhajítod majd a maradékok átlagát veszed.

Előzmény: Csuhás, 2016-10-20 13:08:42 [1048]


svejk | 24225    2016-10-20 14:37:48 [1052]

Nohát! Akkor Te már tudnál is nekem "szögmérőket" gyártani! A múltkor kerestem ilyesmit Mi az érzékelő típusa amit próbálhgatsz?

Előzmény: Csuhás, 2016-10-20 14:19:28 [1051]


Csuhás | 3982    2016-10-20 14:19:28 [1051]

Legyen itt egy kép a jó jelekről is. A képen különböző irányokban forgatom 90 fokonként a panelt, majd a végén egy kocka átló irányába igazítom. A három szín az x,y,z irányú gyorsulás, függőlegesen a kép közepe a zérus és egy osztás fél g.

Előzmény: KBalázs, 2016-10-20 14:01:05 [1049]


Csuhás | 3982    2016-10-20 14:11:36 [1050]

Jelen esetben egy új eszköz első minimális életre keltéséről volt szó. Ilyenkor szerintem hatékonyabb valami kész dologgal megmozdítani a biteket, és azután elkezdeni írni a saját programot.

Előzmény: KBalázs, 2016-10-20 14:01:05 [1049]


KBalázs | 1330    2016-10-20 14:01:05 [1049]

Hacsak nem valami irtó-összetett kódról van szó, érdemes megpróbálni megérteni a mûködését akkor már a jó jelekrôl is rakhatsz fel képeket.

Előzmény: Csuhás, 2016-10-20 13:08:42 [1048]


Csuhás | 3982    2016-10-20 13:08:42 [1048]

Úgy látszik segít gondolkozni az ha tanácsot kér az ember: Egy másik fórumon találtam egy kis móricka minta kódot az érzékelő kezelésére. Felhasználtam, anélkül hogy alaposan megnéztem volna. Nos a mintában a jó ember összeadta!!! a 16 bites integer alsó és felső byte-át pedig a szám=256*HI+LO a helyes képlet. Szóval ez remekül megmagyarázza a tapasztalt jelenséget, illetve javítva a kódot egy csapásra jól működik a szenzor.

Előzmény: Csuhás, 2016-10-20 12:40:04 [1047]


Csuhás | 3982    2016-10-20 12:40:04 [1047]

A harmadik kép:

Előzmény: Csuhás, 2016-10-20 12:37:15 [1046]


Csuhás | 3982    2016-10-20 12:37:15 [1046]

Használt már valaki közületek MPU6050 gyorsulás/gyro szenzort? A gyorsulásmérőjével kísérletezek, de egyrészt túl nagynak találom a zajt a jeleken. Van egy magas alapzaj + tüskék vannak a zajos jelen + kúszik is a kimenet. Mozgatás után gyakran fűrészjeleket produkál mielőtt beállna valami nyugalmi állapotba. A képek kb fél perces szakaszokat mutatnak. Asztalon mozdulatlan helyzetben: Mozgatás után nyugton hagyva: Kézben tartva de nem mozgatva: http://cnctar.hunbay.com/Csuhas/Linkelt_kepek/k%C3%A9zben.jpg Van esetleg valakinek működő kódrészlete? Igazából az eszköz orientációját kell majd meghatároznom, de egyelőre a nyers adatok sem tetszenek.


NewUser | 120    2016-08-19 18:19:00 [1045]

area:%27%27,category:%2734864[33180[33083" TARGET=_fnew>]%27,pm:!((i:8238,v:!(5,16)),(i:8394,v:!(7,15)),(i:8362,v:!(16)),(i:8282,v:!(6)),(i:8431,v:!(9,26)),(i:8300,v:!(5,8)),(i:8358,v:!(18,51)),(i:8392,v:!(1)),(i:8378,v:0),(i:8445,v:!(5,9)),(i:8236,v:!(12,24)),(i:8449,v:!(2,8)),(i:8474,v:!(0)),(i:8248,v:!(1)),(i:8264,v:!(2,4)),(i:8447,v:!(1)),(i:8256,v:!(2)),(i:8254,v:!(8,14)),(i:8286,v:!(0,3)),(i:8462,v:!(1,8)),(i:8429,v:!(1,10)),(i:8458,v:!(1,4)),(i:8466,v:!(1,5)),(i:8400,v:!(4,18)),(i:8302,v:!(0)),(i:8278,v:!(0))),view:table),sc:1)]XMEGA

Ha jól rémlik csak az A sorozat tartalmaz AES kódoló/dekódoló egységet.

XMEGA AES

Előzmény: Csuhás, 2016-08-19 15:42:00 [1044]

Csuhás | 3982    2016-08-19 15:42:00 [1044]

Nincs valami jó táblázat amivel össze lehetne hasonlítani az xmega procik perifériáit?
Pl ilyen kérdésre keresem a választ melyik a legkisebb lábszámú xmega amiben van crypto engine (AES codec )?


cree2 | 571    2016-06-12 13:19:00 [1043]

Akkor senki nem érti a modbus hibba jelenséget amit leirtam?

Előzmény: cree2, 2016-05-31 21:07:00 [1034]


Csuhás | 3982    2016-06-07 12:08:00 [1042]

Időközben némi kutatással erre jutottam:

Atmega 128 lock bitek jelentése:
A bitek törlés után H értékűek, így semmilyen korlátozás sincs. Egy bit programozva egyről nullára vált.
A bitek az alsó helyi értéken az LB1-el indulnak. A legfelső két bit nincs használva.
Azaz a lockbyte felépítése: NC | NC | BLB12 | BLB11 | BLB02 | BLB01 | LB2 | LB1 (7->0 bit)

Az egész flash területre vonatkozó bitek:
LB1: Programozva akkor külső eszközzel nem írható a flash
LB2: Programozva akkor külső eszközzel nem olvasható a flash

Lehetőségek:
11: nincs védelem
01: értelmetlen
10: csak olvasni lehet
00: se írni se olvasni nem lehet

A boot területre vonatkozó bitek:

BLB01: Programozva a lodaer nem tudja írni a program flash területet
BLB02: Programozva a loader nem tudja olvasni a program flash területet

Lehetőségek:
11: nincs védelem a loader írhat olvashat ( ez kell a bootloaderhez )
01: nincs értelme
10: ennek sincs sok
00: se írni se olvasni nem lehet a loderből

BLB11: Programozva a alkalmazás nem tudja írni a boot flash területet
BLB12: Programozva az alkalmazás nem tudja olvasni boot területet

Lehetőségek:
11: nincs védelem az applikáció írhat olvashat a boot területen
01: nincs értelme
10: az applikáció olvashatja a boot területet ( pl crc számolhat a boot részről )
00: se írni se olvasni nem lehet az alkalmazásból a boot területet.

Mindent összevetve egy bootloaderes alkalmazás védelmére
10 11 00 azaz ECh érték alkalmas, ami tiltja a külső programozónál az írás olvasást
a loader írhat olvashat, az alkalmazás pedig csak olvashatja a loader területét.

A betöltött program eltulajdonítsa ellen ezen kívül még ki kell kapcsolni a jtag lehetőséget,
a bootloaderbe kell egy dekódolás ami az általad kódolva kiadott tartalmat a beégetés közben a chippen belül dekódolja.

Kérem hogy aki ért a témához ellenőrizze hogy jól gondolom-e a működést!


elektron | 12955    2016-06-06 21:34:00 [1041]

Hardveres gondod lesz szerintem, csináltam olyat, RS485 - ben, nagyon nem mindegy volt mikor adtam ki a jelet, hogy a zavarokat ne vegye ... nem modbus volt de az mindegy ebből a szempontból.

Előzmény: cree2, 2016-06-06 18:18:00 [1038]


cree2 | 571    2016-06-06 18:32:00 [1040]

Jó idö és pénz töltésmés költés az ilyen amikoz a kezedbe mibden eszköz már és nálam nem müköűdik persze akik meg fejleztik és beszélnek rola azoktol meg hiába kérdezel nem beszélnek veled ....

Előzmény: robroy007, 2016-06-04 21:15:00 [1036]


Fórum főoldal  |  A lap tetejére

Időrend:
Oldal 3 / 24 Ugrás ide:
|◄ Első  ◄ Előző  1 2 3  4   5   6   7     Következő ►  Utolsó ►|