HobbyCNC fórum
  v0.9 alpha

Fórum betekintő Fórum címe: http://forum.hobbycnc.hu



Az AVR és lehetőségei...

Rekalaca kezeli! :))


Időrend:
Oldal 2 / 24 Ugrás ide:
|◄ Első  ◄ Előző  1 2  3   4   5   6     Következő ►  Utolsó ►|

Fórum főoldal  |  A lap aljára

keri | 10030    2016-12-29 21:39:02 [1130]

Persze lehet, de egyrészt az is GRLB alapú, másrészt az nem túl kényelmes CNC eszterga felületnek.

Előzmény: elektron, 2016-12-29 20:26:41 [1129]


elektron | 12816    2016-12-29 20:26:41 [1129]

Lehet használni a 3D nyomtatós Marlint is, bár annak Arduino Mega2560 panel kell mondjuk, ahhoz is van a Pronterface program pl. CNC-zni is jó az is, meg lézerezni.

Előzmény: Práger Mihály, 2016-12-29 19:12:34 [1127]


keri | 10030    2016-12-29 20:14:39 [1128]

Köszi! Én még a GRLB alap dolgainál ragadtam le, lehet nekem az is elég, az orsóm nekem step-dir rendszerű.

Előzmény: Práger Mihály, 2016-12-29 19:12:34 [1127]


Práger Mihály | 110    2016-12-29 19:12:34 [1127]

Hello! Az alábbi linken tudod letölteni a GRBL Master file-t https://github.com/grbl/grbl Az alábbi linken pedig jobb oldalon a Page 13 alatt vannak a pl. Connecting GRBL és más fontos infók, bekötés szabad programok amikkel működik. https://github.com/gnea/grbl/wiki Itt alul ezen a linken pedig van egy hex file az 1-10b. sorban amit egy XLoader nevü kis progival ha feltöltesz az Arduino-ra akkor a 12-es lábon ,beírva az m3-at és M5-öt alacsony-magas szint vált és a főorsót tudod vezérelni. Az eredetiben a 12-es lábon Z limit volt de a hex file feltöltésa után a főorsó indítás-leállítására lehet használni. Megjegyzem nekem pont fordítva működött, M3-ra leállt,M5-re elindult de egy tranyóval invertáltam. Ha gondolod elküldöm az e-mail-edre azt a progit zip-be, amivel kipróbáltam. Van két lényeges dolog ,Java kell, hogy legyen a gépeden mert ezeknek a progiknak kell. A másik a progiba be kell írni a COM portot és 115200 baud legyen az átvitel. A You Tube-on sok videó van a grbl feltöltéséről. Ha kell az XLoadert is elküldhetem. http://marco-difeo.de/2015/10/13/grbl-0-9j-running-your-laser-with-spindle-pin-on-off/

Előzmény: keri, 2016-12-29 15:04:39 [1126]


keri | 10030    2016-12-29 15:04:39 [1126]

osszad csak izibe illetve a linket is alapvetőn G kód nekem elég, manapság nem divat komolyabb makrókat és programokat g kódban írni, mivel úgy sem kézzel írjuk már, csak sima mozgás szekvenciát tolnak a CAM program kimenetén.

Előzmény: Práger Mihály, 2016-12-28 18:26:01 [1125]

Práger Mihály | 110    2016-12-28 18:26:01 [1125]

Sziasztok! Kipróbáltam egy egyszerű USB-s mozgásvezérlőt Arduino UNO R3-al,azt amelyiknél a GRBL-t kell feltölteni, plussz egy hex file is van hozzá, egy USG platformon lévő egyszerű progival működik. Nem nagy szám de végül is megy rendesen, amit elsőre észrevettem,G82 fúróciklust nem tudja. Az eredetihez képest a hex filét feltőltve a 12-es lábon lehet a marómotort ki-be kapcsoltatni.(M3,M5) Ha érdekel valakiket szívesen megosztom tapasztalataimat.


elektron | 12816    2016-12-18 19:22:13 [1124]

Legjobb Debreceni lenne, azért el is tudna menni valaki.

Előzmény: elektron, 2016-12-18 19:21:52 [1123]


elektron | 12816    2016-12-18 19:21:52 [1123]

PIC16F690 DIL tokos nincs valakinek véletlenül amit tudna nekem küldeni ?


keri | 10030    2016-12-16 22:35:00 [1122]

Igen, ezt már végigpróbáltam Mondjuk Megával még nem próbáltam, mert az a 3D nyomtatót hajtja.

Előzmény: Zénó, 2016-12-16 21:11:50 [1120]


keri | 10030    2016-12-16 22:32:52 [1121]

Sajnos nem. Felfeszegettem az LCD-t a penelről és nincs alatta semmi, csak egy köteg vezeték bemegy két üveglap közé, semmi azonosítható. Viszont az RPi-hez való kijelző kapásból működött, elvileg ugyan úgy kommunikál a kettő, szóval legalább tudok próbálkozni.

Előzmény: Csuhás, 2016-12-15 20:42:25 [1117]


Zénó | 81    2016-12-16 21:11:50 [1120]

Szia, Én mega-hoz használok ilyet au UTFT libraryval. Az a lényege hogy kikeresed a kijelző doksijából hogy milyen kontroller van benne és a programodba azt irod be. Például az alábbi netről letölthető példaprogramban nekem modositani kellett az ITDB50 et az enyémnek megfelelőre (ILI9481), és természetesen az utána levő pin eket is a neked megfelelőre kell átirni mert ez a mega-hoz van. UTFT myGLCD(ITDB50,38,39,40,41); Ha nincs hozzá doksid elküldöm, sajnos nem tudom már honnét szedtem le....

Előzmény: keri, 2016-12-15 16:16:29 [1104]


elektron | 12816    2016-12-16 20:27:16 [1119]

Itt van egy nyomógomb érzékelő példa, ami neked jó lenne. https://www.arduino.cc/en/Tutorial/Debounce

Előzmény: szf, 2016-12-16 19:39:22 [1118]


szf | 1053    2016-12-16 19:39:22 [1118]

kicsit elakadtam. valaki nem tudja,hogy kell csinálni arduino-nál,ha nyomok egy gombot folyamatosan akkor egy belső érték folyamatosan növekszik.persze,ha egyet nyomok akkor egyet lép felfele. csináltam már ilyet de már nem emlékszem hogyan. egy minta progi is megfelelne köszönöm


Csuhás | 3797    2016-12-15 20:42:25 [1117]

Neten nem tudtad beazonosítani a chip-et? Kijelző típus, vagy chip id alapján. Mert ha megtalálható volna a chip doksi akkor el lehetne kezdeni libek nélkül közvetlenül vezérelni. Azután ha már megmoccan valami akkor meg lehet igazítani egy hasonló libet. Szinte mindig a kezdeti inicializálás hibája miatt kuka a kijelző. Duinóval nem foglalkoztam de bascomban már több kijelzőhöz igazítottam így lib-et.

Előzmény: keri, 2016-12-15 20:28:05 [1116]


keri | 10030    2016-12-15 20:28:05 [1116]

Igen. Vagy ez, vagy ahogy Elektron mondja, rosszat küldtek. Alapvetően nem lenne bonyolult, mert a portok lábkiosztását kell egyeztetni, meg erre a felbontásra van 6 féle (működő) chip amivel az ilyen kinézetű kijelzőt szállították. A parancskészlet gyártón belül azonos, csak a felbontás és színek száma eltérő, vagyis valamilyen szinten reagálnia kéne, ha legalább a chip gyártót eltalálnám. Ugyan akkor válaszol az azonosítási kísérletre, csak épp a hexadecimális kódhoz nem találtam még választ Szóval szerintem megkapja SZF kartárs ne unatkozzon annyira, és én meg rendelek mást, mert nem a rejtvényfejtés hanem egy konkrét alkalmazás egyszerűsítése volt a célom ezzel a vásárlással. Mindegy van itthon 2*16-os kijelző, azzal, meg a klasszikus nyomógombokkal tudom hogy kell bánni csak ez úgy jónak tűnt hogy ráteszem a shieldet és meg van oldva a feladat 50%-a.

Előzmény: Csuhás, 2016-12-15 20:17:45 [1114]

keri | 10030    2016-12-15 20:21:28 [1115]

Hogyne. Arduino működik, programozható meg kommunikál a soros konzolon, sőt a kijelző is valamennyire, de nem tudtam működésre bírni. Szerintem vagy hibás, vagy az összes eddigi variációtól eltérő chipet raktak rá, majd eladták olyan néven amit meg is vesznek az emberek, de amúgy köze nincs hozzá. Már végigböngésztem az összes kapcsolódó fórumot, és legalább 4 féle chipel adják, de azok működnek valahogy.

Előzmény: Devecz Miklós, 2016-12-15 20:06:32 [1113]


Csuhás | 3797    2016-12-15 20:17:45 [1114]

Úgy értelmeztem hogy a duino panellel rendben a kapcsolat, csak a duino nem kezeli a kijelzőt.

Előzmény: Devecz Miklós, 2016-12-15 20:06:32 [1113]


Devecz Miklós | 1645    2016-12-15 20:06:32 [1113]

Ez csak ezzel a driverrel komunikál: CH340. Letöltötted hozzá?

Előzmény: keri, 2016-12-15 16:48:50 [1108]


elektron | 12816    2016-12-15 19:08:18 [1112]

Lehet pont egy szart küldtek csak ...

Előzmény: keri, 2016-12-15 16:47:23 [1107]


keri | 10030    2016-12-15 18:40:13 [1111]

Az LCD-vel kommunikál 4 soros és 8 párhuzamos vezetéken. SD az a HW SPI-re van kötve. Viszont azt nem tudom hogy a hogy kapja a parancsokat az LCD. De mindegy is. Odáig eljutottam a direkt MCUfriends.com library-jával, hogy lejön valahogy a chip ID, de olyan értékkel ami sehol nem szerepel. Szóval még csak közelítőleg sem stimmel egyetlen adat sem, így meg nehéz használni. Bosszantó, hogy azért vettem, mert megszoktam, hogy Arduinóhoz veszek valamit, rádugom, letöltöm a hozzá tartozó lib-et és minimális paraméterezés után probléma nélkül használom, de ezzel a kínai hazudozással, gyakorlatilag csak szemét....utólag le lehet húzni az eladót e-bayen? Mindig akkor pontozok ha megjött a cucc, mert ekkora átveréssel még nem találkoztam.

Előzmény: Csuhás, 2016-12-15 17:16:34 [1110]


Csuhás | 3797    2016-12-15 17:16:34 [1110]

Sok vezeték.. ott egy sd foglalat + az érintő képernyő így már nem is olyan sok az a vezeték.

Előzmény: keri, 2016-12-15 16:19:06 [1105]


szf | 1053    2016-12-15 16:54:31 [1109]

Most szívtam hasonlóval.kb 1 éjszakàba került míg megtaláltam, hogy a lcd01 és lcd02 fel volt cserélve.de most akarok vetetni egy ilyet valakivel. De mivel fekvő beteg vagyok és,ha eljutatod nekem akkor ràérek gyakorolni vele.

Előzmény: keri, 2016-12-15 16:47:23 [1107]


keri | 10030    2016-12-15 16:48:50 [1108]

Egész pontosan ilyen van. Elvileg ehhez való.

Előzmény: szf, 2016-12-15 16:39:54 [1106]


keri | 10030    2016-12-15 16:47:23 [1107]

Uno-val, ahhoz vettem. Van is hozzá egy csomó féle library, mindenféle procihoz, kipróbáltam mindent, mindenféle pin sorrenddel. Adafruitnak is van ilyen kijelzője, és a hozzá való lib, pár embernek működött. Mondjuk az is lehet hogy simán kaptam egy háttérvilágítást a kínaitól, de rendes doksi nélkül nem tudhatom biztosra, hogy én a program, a lábkiosztás, vagy a kínai a hibás.

Előzmény: szf, 2016-12-15 16:39:54 [1106]


szf | 1053    2016-12-15 16:39:54 [1106]

Mivel próbáltad?

Előzmény: keri, 2016-12-15 16:16:29 [1104]


keri | 10030    2016-12-15 16:19:06 [1105]

Eleve arra sem jöttem rá, hogyan kommunikál. Ha SPI-vel, akkor minek annyi vezeték?

Előzmény: keri, 2016-12-15 16:16:29 [1104]


keri | 10030    2016-12-15 16:16:29 [1104]

Valaki próbált már ilyen kijelzőt? Teli van a hócipőm vele. Már a 20. módosított "tuti jó ehhez" szoftverrel próbálok egy HelloWord-öt kiíratni, de nem megy. Vettem egy hasonlót RPi-hez is, persze annak is csak a háttér világítása megy. Miért nem tudnak normálisan leírni egy doksiban valamit?


cree2 | 522    2016-12-11 15:45:18 [1103]

UART>>>TCP akarom.... esp már jo muxik a modbus ami kelet egyenlöre uart küldi az adatokat meg http alat is megy TCP elakatam....

Előzmény: cree2, 2016-12-11 15:40:48 [1102]


cree2 | 522    2016-12-11 15:40:48 [1102]

UART>>>TPC akarom....

Előzmény: elektron, 2016-12-11 13:54:43 [1101]


elektron | 12816    2016-12-11 13:54:43 [1101]

Én akartam volna már vele foglalkozni de még nem ért ide a panelke. Így aztán még nem tudok semmit.

Előzmény: cree2, 2016-12-11 08:08:48 [1100]

cree2 | 522    2016-12-11 08:08:48 [1100]

Sziaztok! Valaki foglalkozot e már valaki ESP8266 arduino ide alatt? Wifin TCP protokol szeretnék vele össze hozni... Van meg közelitö megoldás de nem ugy müködik ahogy kellene csak Http alatt sajnos...


cree2 | 522    2016-11-27 09:28:15 [1099]

de megoldodot....

Előzmény: elektron, 2016-11-26 20:36:15 [1098]


elektron | 12816    2016-11-26 20:36:15 [1098]

Az elég világos így, hogy melyik gombra mit csináljon.

Előzmény: cree2, 2016-11-26 17:27:43 [1097]


cree2 | 522    2016-11-26 17:27:43 [1097]

idö diagram

Előzmény: elektron, 2016-11-26 16:08:12 [1092]


cree2 | 522    2016-11-26 17:27:05 [1096]

ma rajzoltam egy idö diagramot a tegnapi kodbol igy kelene hogy müködjön.. Igy kellene hogy müködjön a feltételek.......

Előzmény: elektron, 2016-11-26 16:08:12 [1092]


cree2 | 522    2016-11-26 16:41:59 [1095]

akor mi legyen vigyek be még egy változot az el telt idöre is?

Előzmény: elektron, 2016-11-26 16:08:12 [1092]


cree2 | 522    2016-11-26 16:37:43 [1094]

vissza olvasa kiderül a topcbol ki is van ebbe a témába....

Előzmény: elektron, 2016-11-26 16:09:16 [1093]


elektron | 12816    2016-11-26 16:09:16 [1093]

Hol van itt a sok programozó ? Gondolom mind a saját kis projectjét fejlesztgeti.

Előzmény: cree2, 2016-11-26 15:57:43 [1091]


elektron | 12816    2016-11-26 16:08:12 [1092]

Nem fog az ki. (:

Előzmény: cree2, 2016-11-26 15:57:43 [1091]


cree2 | 522    2016-11-26 15:57:43 [1091]

millis ilyen gonosz kifog nagyobb programozokon is?


cree2 | 522    2016-11-25 20:16:01 [1090]

button2 nullázná ujra 10 sec elöti idöt ujra ez a rész lene az! de ez sem nulláz....az az resetel t_kovetkezo1 = 0;

Előzmény: elektron, 2016-11-25 19:52:48 [1089]


elektron | 12816    2016-11-25 19:52:48 [1089]

Az a rossz benne, hogy nem jó, itt mit is akarnál ebben csinálni ?

Előzmény: cree2, 2016-11-25 19:50:15 [1088]


cree2 | 522    2016-11-25 19:50:15 [1088]

#310 kod az kisebb verzioja hiba mentes... jol müxik de a verzio 9c is ok! de még mindik nem tudom a kérdésre a választ! ebbe a részbe mi rossz? void Timer_reset() { t1=millis(); // t_kovetkezo1=t1+3000; t1+10000 == t_kovetkezo1;

Előzmény: elektron, 2016-11-25 19:37:56 [1087]


elektron | 12816    2016-11-25 19:37:56 [1087]

Ha a millis mellett működik a többi dolog, akkor az jó erre pont.

Előzmény: cree2, 2016-11-25 19:34:28 [1085]


elektron | 12816    2016-11-25 19:36:36 [1086]

Jól tetted, a dolog megoldható.

Előzmény: cree2, 2016-11-25 19:34:28 [1085]

cree2 | 522    2016-11-25 19:34:28 [1085]

#310 amit linkeltem az olyan 2honap munká volt nekem az én kutfömböl + mintapéldákbol... de most megint el akadtam azért is kérdeztem! ez megint nem megy a definicio millis 10s elöti ujrainditás... már pár napja probálkozom ezel de nem megy ezért is kérdeztem...

Előzmény: elektron, 2016-11-25 19:22:46 [1084]


elektron | 12816    2016-11-25 19:22:46 [1084]

Az a kis időzítés dolog nem sok kód, pár sorok az csak.

Előzmény: cree2, 2016-11-25 18:54:55 [1083]


cree2 | 522    2016-11-25 18:54:55 [1083]

millis jó nekem továbra is nem kel pontos idözités! hogy gyakorlatban mi is az idözités funkcio van egy rádios mozgás érzékelö ami jelet ad aruinonak idö közönként az az itt a mozgás érzékelö az button2 ami reseteli a lámpa idöt minden mozgáskor ha nincs mozgás 10 sec kikapcsol.... csak egyire nem akartam bele meni csak egy button példával idötités....

Előzmény: elektron, 2016-11-25 18:47:33 [1081]


cree2 | 522    2016-11-25 18:50:20 [1082]

teljes kod rf_led_dim_1_chanel_uno_XL6006_v9c_Touch2.ino ebbe a funkciokba hogy szolhatnak bele az idözitések szerinted kimenetek? Egyenlöre ezért épitetetem számlálora millis lehet rossz ötlet volt?

Előzmény: elektron, 2016-11-25 18:27:33 [1071]


elektron | 12816    2016-11-25 18:47:33 [1081]

Multitaskozni akarsz ? Arra is van rendes library, minek kinlódol ?

Előzmény: cree2, 2016-11-25 18:41:31 [1080]


Fórum főoldal  |  A lap tetejére

Időrend:
Oldal 2 / 24 Ugrás ide:
|◄ Első  ◄ Előző  1 2  3   4   5   6     Következő ►  Utolsó ►|