HobbyCNC fórum
  v0.9.3.9

Fórum betekintő Fórum címe: http://forum.hobbycnc.hu



UCCNC vezérlő program

A frissítések közzététele az 'UCCNC vezérlő program új verziói' témában található


Időrend:
Oldal 16 / 111 Ugrás ide:
|◄ Első  ◄ Előző  12 13 14 15 16  17   18   19   20     Következő ►  Utolsó ►|

Fórum főoldal  |  A lap aljára

Aknai Gábor | 1634    2017-12-18 07:58:21 [4804]

Ezzel nem mondtál újat.

Előzmény: exup, 2017-12-18 07:28:01 [4803]


exup | 449    2017-12-18 07:28:01 [4803]

Titokban ő a hivatalos support. Mi lenne velünk nélküle.

Előzmény: Aknai Gábor, 2017-12-17 21:28:46 [4802]


Aknai Gábor | 1634    2017-12-17 21:28:46 [4802]

Ezt a sok okosságot lassan csokorba kéne szedni. Fantasztikus segítség nekünk Csaba, hogy amit csak megálmodunk, Ő megvalósítja pikk-pakk.

Előzmény: dezsoe, 2017-12-17 21:16:59 [4800]


svejk | 26000    2017-12-17 21:20:34 [4801]

Biztos voltam benne hogy nem kell ezt külön kérni Tőled!

Előzmény: dezsoe, 2017-12-17 21:16:59 [4800]


dezsoe | 1064    2017-12-17 21:16:59 [4800]

Még mindig nem az eredeti kérdéssel foglalkozom, csak - mivel én is most indítottam el egy plugint - eszembe jutott a problémád. Ha van egy pluginod, amit engedélyeztél, de nem látszik, akkor egy gombra tegyél egy makrót: [code]exec.Pluginshowup("KevendPluginod.dll";[/code] Így megúszod a config/general/plugin/megkeres/show nyomkodást és nem is marad nyitva a plugin lista.

Előzmény: svejk, 2017-12-17 10:45:50 [4784]

dezsoe | 1064    2017-12-17 17:26:41 [4799]

Megszámoltam: nálam 47 verzió van fenn, verziónként 3-8 különböző profillal. Tényleg zseniális, hogy nem kell trükközni vele.

Előzmény: svejk, 2017-12-17 17:13:04 [4798]


svejk | 26000    2017-12-17 17:13:04 [4798]

Végigzongoráztam a verziókat, 1.2037-nél még jó, -ott íródott a g-kód is-, aztán 1.2038-al már nem jó. Azért ez nagyon jó dolog, -főleg ilyenkor-, hogy simán másolhatóak a verziók, akárhány is fent lehet a gépünkön!

Előzmény: dezsoe, 2017-12-17 16:52:39 [4795]


svejk | 26000    2017-12-17 16:59:36 [4797]

1.2042-nél már nem jó.

Előzmény: dezsoe, 2017-12-17 16:52:39 [4795]


svejk | 26000    2017-12-17 16:58:38 [4796]

Lenne még egy észrevételem a fejlesztő(k)höz. Most már ugye lehet a G-kód editorban egérrel másolni/beilleszteni, ez jó, nem kell már a Notepad. Viszont 15"-os notin, egérrel (főleg touch-al) alig lehet a kurzort a sor elejére tenni. Ha van rá lehetőség elhagyni az ablak széle és az első karakter közt egy kis helyet akkor azt megköszönnénk. ui: most néztem a notepad-nél sincs nagyobb hely, de ott valahogy könnyebb betalálni az első karakter elé. Mindegy nem lényeges, de ha már leírtam elküldöm.


dezsoe | 1064    2017-12-17 16:52:39 [4795]

OK, köszi, meg fogom nézni néhány verzióval, hogy hol is romlik el, de csak majd este.

Előzmény: svejk, 2017-12-17 16:39:56 [4794]


svejk | 26000    2017-12-17 16:39:56 [4794]

Természetesen ez a programrészlet nem valós, csak a jobb érthetőség miatt írtam ezek az értékeket.

Előzmény: svejk, 2017-12-17 16:09:28 [4789]


Pál | 8068    2017-12-17 16:21:28 [4793]

Működik ? Működik ! Akkor meg ki nem tesz rá magasról az elegánycsosságra ? Ha neked az a célod, hogy szívjál a kód át írogatásával, akkor legyél elegáncsos !

Előzmény: svejk, 2017-12-17 16:16:21 [4792]


svejk | 26000    2017-12-17 16:16:21 [4792]

Hát, full kézi lézer módban ennél egyszerűbb talán nincs is ez igaz. De azért ez nem olyan nagyon elegáncsos'.

Előzmény: Pál, 2017-12-17 16:13:08 [4791]


Pál | 8068    2017-12-17 16:13:08 [4791]

Aspir kistestvérét a Vcarve-t használom kék lézerhez. ( kód tekintetében tökmindegy ) A Z tengely 0.1mm mozgatásával generálom a kódot. ( semmit nem törlök ki belőle semmit nem írok át ) Simán jó a Z tengely Dir jelével ki / be kapcsolt lézer. ( Mach3 ) Nem egy sem kettő dolgot legyártottam már így. ( egy kis részét láthattad már az erre rendszeresített topikban ) ENNYI !

Előzmény: svejk, 2017-12-17 11:18:27 [4785]


svejk | 26000    2017-12-17 16:12:30 [4790]

Gondolom gravírozásnál lényeges lehet, de egyszerű kontúrvágásra talán nem lehet benne kifogás. Bár nem tudom kell e várakozás arra, hogy átlőjje az anyagot teljesen a lézer, mielőtt elindul X/Y irányba.

Előzmény: PSoft, 2017-12-17 16:00:00 [4788]

svejk | 26000    2017-12-17 16:09:28 [4789]

No, meg van a hiba! Az újabb verzióknál, - 1.2037-nél még jó volt, mert addig ezt használtuk- a G81-ben levő R paraméter után nem veszi figyelembe a "#" jelet, így nem a paraméter értékével hanem maga a paraméter számával számol és a szerint hajtja végre a kódot. Itt a lebutított kód: (e szerint 21-ig felhúzza a fúrót, holott csak 3-ig kellene) [code] #1= 10 (X kezdo helyzet) #2= 20 (Y kezdo helyzet) #20= -5 (a furat melysege) #21= 3 (utazo magassag) #22= 200 (a furo elotolasa) S4500 M3 G0 Z15 G81 X#1 Y#2 Z#20 R#21 F#22 G0 Z15 M5 G0 X0 Y0 M30 [/code]

Előzmény: dezsoe, 2017-12-17 10:23:20 [4783]


PSoft | 10734    2017-12-17 16:00:00 [4788]

Volt régebben itt valaki, aki azt mondta a Mach "Z" dir használatára lézer kapcsoláshoz, hogy... Elhibázott, elvi hibás, "szakmaiatlan" megközelítés! Közben meg, több fórumtársnál "működik" a dolog, használja. De mint tudjuk, működik és működik között óriási különbségek vannak. (nem mindegy pld. hogy...ki mondja,és milyen összefüggésben)

Előzmény: svejk, 2017-12-17 15:16:57 [4787]


svejk | 26000    2017-12-17 15:16:57 [4787]

Vagy az is elég lenne, hogy ha mondjuk a G-kódban -2 mm-en megy a marás, akkor egy kimenetet kellene kapcsolni ha Z kisebb mint -1. Ekkor nem kellene az M10/M11 sem, hanem ez a plusz kimenet kapcsolná ki/be a lézert. Vagy ez G kódból lassú lenne?

Előzmény: svejk, 2017-12-17 11:18:27 [4785]


svejk | 26000    2017-12-17 12:30:09 [4786]

joggal=JOG-al

Előzmény: svejk, 2017-12-17 11:18:27 [4785]


svejk | 26000    2017-12-17 11:18:27 [4785]

No akkor vágjunk UCCNC-vel, kék lézerrel rétegeltet! MDI-ból a M3, M10/M11 parancsokat kiadva működik minden joggal már hasítottunk is. A fókuszt is relatív gyorsan beállítottuk,- persze köze nem volt a megadotthoz- a 3 mm-es rétegelt lemezt átvitte, lett öröm bódottág' Elővettünk egy Aspire által generált kontúrmarós G kódot, kivettem az S parancsot, a Z mozgásokat lenulláztam, az F értékeket átírtam, behelyeztem az M10, M11 parancsokat. No ez nagyobb kódnál nem kevés odafigyelést igényel. Mivel a gépen alapvetően főorsó van, így az M3 Sxxx-re az elindulna. - Biztos, hogy kell erőltetni lézer üzemnél az M3 parancsot? Én nem látom a biztonsági kockázatát ha el lenne hagyva. Kellene valami kis plugint írni, ami a normál marós G-kódot átfordítaná laser nyelvre, azaz megcsinálná automatikusan a fent említett műveleteket. Vagy esetleg van már ilyen? Minden esetre univerzálisabb lenne mint minden egyes CAM programhoz posztprocesszort írogatni, hogy megegye az UCCNC.


svejk | 26000    2017-12-17 10:45:50 [4784]

Tegnap egy barátom (UC)CNC helyzetfúró masinájára felapplikáltunk egy Hebo féle kék lézert. A beüzemelés nem volt gond, a lézerkimenet pin/lpt számát beállítottuk, a lézert csatlakoztattuk és már működött is. A Laserplugint engedélyeztük és már nyomtuk is ezerrel a grvírozást. Persze azért nem is én lennék ha nem írnák le ide pár észrevételt. Mivel a gép alapvetően mást csinál ezért a laser Call startup-ját nem pipáltuk ki. így viszont a config/general config/config plugin -ig el kell jutni aztán Show. Ekkor rögtön fel is ugrik a lézerplugin ablaka. Itt mindjárt pár kérdés? - Az alapértelmezett képfile típus megváltoztatható? Mert nekem szerintem egy árva PNG típusú képem sincs. - ha változtatok a kép méretén akkor újra be kell hívni a képet vagy a g-kód kreálásnál figyelembe veszi a beállítás megváltoztatását? A g-kód elkészítése után mentem volna vissza a RUN képernyőre de nem lehetett, persze, mert a laser gravír ablaka eltakarta az előzőleg megnyitott config plugin ablakot. Jó tudom, egy ilyen szoftver használata feltételez némi számítógép kezelési ismereteket. (pedig ha tudnátok hány olyan ismerősöm van nekem akiket bevezettem a hobbyCNC világába és még az egérkezeléssel is bajaik voltak/vannak) A szürkeárnyalatos és a fekete/fehér gravírozást próbáltuk, az eredményeket illetően teljes megelégedéssel. Következett a lézervágás, de azt majd a következő hozzászólásban.


dezsoe | 1064    2017-12-17 10:23:20 [4783]

Leírnád kicsit konkrétabban, hogy mi a gond? Esetleg egy g-kód hozzá?

Előzmény: svejk, 2017-12-17 09:52:24 [4782]


svejk | 26000    2017-12-17 09:52:24 [4782]

Hmm... megnéztem, e kettő javítás nem okozhatja a problémámat. Leegyszerűsítem a kódot csak a problémára és ha nem jutok vele dűlőre akkor elküldöm Nektek.

Előzmény: dezsoe, 2017-12-17 00:12:00 [4781]


dezsoe | 1064    2017-12-17 00:12:00 [4781]

Igen. Ebben a topikban meg is találod, hogy melyik verzióban. (Segítek: 1.2038 és 1.2042.)

Előzmény: svejk, 2017-12-16 21:16:40 [4780]


svejk | 26000    2017-12-16 21:16:40 [4780]

Az 1.2037-es verzió idejében írtam egy paraméteres G-kódot sorozatfúráshoz G81-ekkel. Ma frissítettem az UCCNC-t 1.2047-re és másképp működik a G kód, (utazómaggásság, viszahúzás) Lett a két verzió közt a G81 babrálva?


dezsoe | 1064    2017-12-12 14:10:37 [4779]

Ha már makró, akkor illett egy kis ellenőrzést is beletenni. Meg azt, hogy a százalékos felülbírálás se jusson szóhoz.

Előzmény: svejk, 2017-12-12 13:33:09 [4778]


svejk | 26000    2017-12-12 13:33:09 [4778]

Akkor csak jól gondoltam, hogy bonyolult lesz ez.

Előzmény: dezsoe, 2017-12-12 12:40:34 [4776]


svejk | 26000    2017-12-12 13:31:49 [4777]

Előzmény: dezsoe, 2017-12-12 12:40:34 [4776]


dezsoe | 1064    2017-12-12 12:40:34 [4776]

Hogy neked semmi nem jó?! Indító makró (pl. trigger felfutó): [code] if (!exec.GetLED(RunLED) && !exec.GetLED(M3LED) && !exec.GetLED(M4LED)) { exec.Writekey("Memory", "TempSpindle", "On"; exec.Writekey("Memory", "TempSpindleS", AS3.Getfield(SpindleSpeed)); exec.Writekey("Memory", "TempSpindleSRO", AS3.Getfield(SRO)); exec.Callbutton(SROReset); while (exec.IsMoving()); exec.Code("M3 S300"; while (exec.IsMoving()); } #Events const int RunLED = 19; const int M3LED = 50; const int M4LED = 51; const int SROReset = 558; const int SRO = 233; const int SpindleSpeed = 869; [/code] Leállító makró (pl. trigger lefutó): [code] if (exec.Readkey("Memory", "TempSpindle", "Off" == "On" { exec.Code("M5"; while (exec.IsMoving()); exec.Writekey("Memory", "TempSpindle", "Off"; while (exec.IsMoving()); exec.Code("S" + exec.Readkey("Memory", "TempSpindleS", "0"); AS3.Setfieldtext(exec.Readkey("Memory", "TempSpindleSRO", "100%", SRO); AS3.Validatefield(SRO); } #Events const int RunLED = 19; const int M3LED = 50; const int M4LED = 51; const int SROReset = 558; const int SRO = 233; const int SpindleSpeed = 869; [/code]

Előzmény: svejk, 2017-12-12 10:27:12 [4775]


svejk | 26000    2017-12-12 10:27:12 [4775]

Most nem tudom élesben próbálni, de mégsem lesz ez így jó, ugyanis mindig annyival fog forogni amilyen értéken épp áll az S érték. Tehát nekem azt is tudatni kell hogy pl. S 300-al forogjon.

Előzmény: dezsoe, 2017-12-12 09:26:13 [4774]

dezsoe | 1064    2017-12-12 09:26:13 [4774]

A megoldás feléig eljutottál, csak nem gondoltad, hogy ennyire egyszerű. Pedig szövegesen gyakorlatilag le is írtad!

Előzmény: svejk, 2017-12-12 09:05:23 [4773]


svejk | 26000    2017-12-12 09:05:23 [4773]

Az a baj, ha az ember valamit nem ismer, egyből csak bonyolult megoldásokra gondol.

Előzmény: svejk, 2017-12-12 09:04:00 [4772]


svejk | 26000    2017-12-12 09:04:00 [4772]

Gondoltam már durmolsz. Hmmm... így még jobb! Köszike, a többi esztergát használók nevében!!

Előzmény: dezsoe, 2017-12-12 07:25:37 [4771]


dezsoe | 1064    2017-12-12 07:25:37 [4771]

Na, tessék! 12 percen belül megvolt a válasz, erre meg sem nézi. (Pedig azóta ki is próbáltam és megy, még makró sem kell hozzá.)

Előzmény: nagaoka, 2017-12-11 22:52:23 [4769]


dezsoe | 1064    2017-12-11 22:59:23 [4770]

Most nem dugnék össze hardvert, de arra tippelek, hogy input trigger felfutóra m3on (504), lefutóra m3off(505).

Előzmény: svejk, 2017-12-11 22:47:24 [4768]


nagaoka | 531    2017-12-11 22:52:23 [4769]

Akkor egyre gondoltunk....lehet,hogy holnap már használható

Előzmény: svejk, 2017-12-11 22:47:24 [4768]


svejk | 26000    2017-12-11 22:47:24 [4768]

Újabb világrengető ötlet, csak nem tudom hogy kellene megvalósítani. Az "igazi" CNC esztergákon van egy spindle jog gomb, amit amíg nyom az ember addig forog a főorsó egy beállított értékkel. Leginkább a betett munkadarab futásának ellenőrzésére használják. Ezt hogy kellene UCCNC-ben megvalósítani? Odáig megvan, hogy egy külső bemenetet rendelek egy makróhoz... de innentől már csak a Dezsoe-re tudok gondolni.


dezsoe | 1064    2017-12-09 10:05:07 [4767]

Szia! Az ethernetes vezérlőkkel igen. A Configuration/Axis setup/Aux enc fülön találod.

Előzmény: nyiszi, 2017-12-09 09:07:39 [4766]


nyiszi | 1369    2017-12-09 09:07:39 [4766]

Sziasztok! Van arra lehetőség az UCCNC-ben, hogy megszámolja és ki is írja egy enkóder jeleit?


svejk | 26000    2017-12-07 21:27:56 [4765]

Köszönöm!

Előzmény: dezsoe, 2017-12-07 20:46:35 [4764]


dezsoe | 1064    2017-12-07 20:46:35 [4764]

Szia! Csinálsz egy makrót, ami a triggerrel indul: [code] SendKeys.SendWait("{ENTER}"; [/code]

Előzmény: svejk, 2017-12-07 18:55:58 [4763]


svejk | 26000    2017-12-07 18:55:58 [4763]

Keresem a windows-os üzenetablak leokézásának a lehetőségét I/O trigger segítségével, de a listában nem találok ilyen kódot. Pl. a softlimtre való figyelmeztetést szeretném külső gombbal leokézni.


Rab Zoli | 73    2017-12-07 13:27:55 [4762]

Hálásan köszönöm!

Előzmény: dezsoe, 2017-12-05 23:12:15 [4760]


svager | 1144    2017-12-07 08:31:24 [4761]

A tegnap este én is belefutottam ebbe a problémába,amikor még egy kőrzsebet akartam kimarni a már majdnem kész munkadarabon.'UCCNC vezérlő program' topik, 4305. hozzászólás Nem voltam boldog,de feltetem a legújabb frissítést és onnan folytattam ahol abbahagytam.


dezsoe | 1064    2017-12-05 23:12:15 [4760]

Na, most már értem a problémát. El ne kezdd méregetni. Egyrészt, be lehet kapcsolni egy szálkeresztet (Configuration/Appearance/Show crosshair on TCP), másrészt (és leginkább) válts át ISO nézetbe és mindjárt jobban fogod látni, mivel a sárga kör az egy szép hegyes kúp, aminek a hegye pont ott van, ahol a szerszám jár.

Előzmény: Rab Zoli, 2017-12-05 23:06:51 [4759]

Rab Zoli | 73    2017-12-05 23:06:51 [4759]

Igen valószínüleg arra gondolok. Csak nem értem miért növekszik meg ha pl. meg akarom nézni nagyítva, hogy neki megy e a lefogató csavarnak a szerszám miért kell nekem megsaccolni, hogy hol van a közepe. miért nincs pl. pixeles beállítási lehetőség, mert van amikor 3-4 cm-es a monitoron a sárga kör. Vagy jó lenne egy kereszt a pontos középpontban. Ilyen nincs a menüben?

Előzmény: dezsoe, 2017-12-04 16:31:01 [4758]


dezsoe | 1064    2017-12-04 16:31:01 [4758]

Fél napja nem tudok rájönni, hogy mi a kurzor kör. Ha a szerszámot jelölő kúpra gondolsz, akkor azt csak kikapcsolni lehet, a mérete az fix.

Előzmény: Rab Zoli, 2017-12-03 21:47:54 [4757]


Rab Zoli | 73    2017-12-03 21:47:54 [4757]

Üdv! Valaki megmondja hogy hol lehet kissebre venni a kurzor kör átmérőjét mert már 100x végigböngésztem a menüt és nem ütötte ki a szemem! Nagyon köszönöm!!!


vadnyuszi | 69    2017-12-03 09:11:55 [4756]

Igen gondolom de hat a gyémántot is csiszolgatni kell. Köszönöm az utána járásod!

Előzmény: dezsoe, 2017-12-02 20:49:58 [4755]


dezsoe | 1064    2017-12-02 20:49:58 [4755]

Szia! Háttőőőő... Ennek egy kicsit copy-paste szaga van. Szólok Balázsnak (ha nem olvasná), hogy nézze meg. Valószínű, hogy sokan digitalizálnak ABC tengellyel.

Előzmény: vadnyuszi, 2017-12-02 18:35:14 [4754]


Fórum főoldal  |  A lap tetejére

Időrend:
Oldal 16 / 111 Ugrás ide:
|◄ Első  ◄ Előző  12 13 14 15 16  17   18   19   20     Következő ►  Utolsó ►|