HobbyCNC fórum
  v0.9.1 alpha

Fórum betekintő Fórum címe: http://forum.hobbycnc.hu



AC szervó motoros vezérlés

AC servo vezérlők és kiegészítői


Időrend:
Oldal 5 / 53 Ugrás ide:
|◄ Első  ◄ Előző  1 2 3 4 5  6   7   8   9     Következő ►  Utolsó ►|

Fórum főoldal  |  A lap aljára

ANTAL GÁBOR | 3156    2016-11-30 21:16:43 [2421]

Visszakerestem az első beírásig de lehet hogy elkerülte a figyelmemet : mi a motorod típusa ?

Előzmény: Földi Péter, 2016-11-30 19:59:47 [2420]


Földi Péter | 1031    2016-11-30 19:59:47 [2420]

Igen, szinte biztos, hogy valami triviális dolog lesz. A gond, hogy léptetőkkel próbálkoztam, de az AC világa számomra még hiányokkal teli. A PN50A és PN50B allokációnál vérzel el. Gondoltam, hogy ilyen amatőr AC-snek, mint én, hátha lesz a youtube-on egy szájbarágós videó, de meglepetésemre nem. Ráadásul szívesen tanulnék én bárkitől, de amint látom, nem publikálja igazán senki a kezdeti sikertelenségeket. Ezt még meg is tudom érteni. Én s leszek rá büszke, ha túl jutok rajta. Ha túl jutok rajta... Na de akkor bevallom és egy jót nevetünk rajta

Előzmény: ANTAL GÁBOR, 2016-11-30 17:30:14 [2419]


ANTAL GÁBOR | 3156    2016-11-30 17:30:14 [2419]

Nálam onnantól kezdve hogy : a leírt dolgok rendbe lettek téve kb 10 percbe tellett hogy működjön .

Előzmény: Földi Péter, 2016-11-30 17:18:42 [2418]


Földi Péter | 1031    2016-11-30 17:18:42 [2418]

Teljesen igazad van Gábor. De ha ennél kisebb lépésekkel haladok, akkor már visszafelé megyek... Végül is 4 éve építgetem a gépet. Rendszerprogramozóként szégyen gyalázat, hogy kifog rajtam a kütyü. De akárhogyan is, kifogott! Szigma win-em van, igen és a rövid kábellel próbáltam, amolyan száraz-járatással gyári kábellel. JOG rendben megy. Természetesen "RUN"-ban a JOG nem működik. A maszkolás mégsem lehet olyan tökéletes? Persze, nem adom fel, csak az időm kevés nagyon mostanában a bolyongásra. És hát mást sem teszek a napokban. Félek, megint elrakom egy 2 évre, ha nem jutok túl a buktatón. Kösz,Péter

Előzmény: ANTAL GÁBOR, 2016-11-30 07:45:23 [2416]


Földi Péter | 1031    2016-11-30 17:08:45 [2417]

Szia, Nagyon köszi, lehet, hogy élek a segítségeddel. Elszomorított, hogy nem övök rá. Üdv,Peti

Előzmény: korbendallas, 2016-11-29 22:39:34 [2415]

ANTAL GÁBOR | 3156    2016-11-30 07:45:23 [2416]

Nemrég én is harcoltam egy AC szervóval A tapasztalataim : Korrektül megcsinált kábelek kellenek Működő soros port ( nem árt egy echo val és a hiper terminállal leellenőrizni ) Szigma Win ( én a bétát preferálom ) Én nem használtam break boardot hisz a vezérlő optos bemenetű Step generátornak elég egy MPG egyik csatornája ( a dir meg direktben pl H ) Megfelelő maszkolás után mocorogni kell a motornak ha tekered az MPG t És ezután mehet a MACH ( akár break out boarddal ) Motto : csak kicsit lépünk egyszerre !!!

Előzmény: Földi Péter, 2016-11-29 22:26:46 [2414]


korbendallas | 415    2016-11-29 22:39:34 [2415]

Gyere el hozzám segítek beállítani. Tokodon lakom. Nincs messze

Előzmény: Földi Péter, 2016-11-29 22:26:46 [2414]


Földi Péter | 1031    2016-11-29 22:26:46 [2414]

Sziasztok, Hát, kezdem feladni. Új Breakout kártyával sem moccan meg a AC. A maszkolás rendben, megcsináltam, "RUN"-ban várná a jelsorozatokat, de semmi. Beállítás a Mach3-ban: Motor output Port1-en, Pin2-n a "PULS+" Pin3-on a "SIGN" Az invertáló jelek közösítve földre húzva. Nem tudom, hol vérzek el, Valamit elfelejtettem. Ha esetleg lenne ötletetek, előre is köszönet érte. Üdv,Peti

Előzmény: Földi Péter, 2016-11-29 00:28:36 [2413]


Földi Péter | 1031    2016-11-29 00:28:36 [2413]

Most már biztos, hogy a Breakout board játszott velem furcsa játékot. Morvfer-től vettem egy másikat, ha letesztelem, megosztom a tapasztalatot. Hátha más is jár így , mint én. Peti

Előzmény: Földi Péter, 2016-11-23 17:57:41 [2412]


Földi Péter | 1031    2016-11-23 17:57:41 [2412]

Felrakom, már keresgéktem is beta verziót. Köszi

Előzmény: korbendallas, 2016-11-23 06:26:53 [2410]


ANTAL GÁBOR | 3156    2016-11-23 16:33:48 [2411]

Fogadd meg Korbendallas javaslatát ! Kell egy Szigma Win!! Utána más színben fogod látni a világot ( én a bétát preferálom ) könnyű a beállítás és a maszkolás

Előzmény: Földi Péter, 2016-11-22 23:18:54 [2409]


korbendallas | 415    2016-11-23 06:26:53 [2410]

Lehet. Javaslom tedd fel a sigmawin-t. Lehet vele offline módban dolgozni. utána csak át kell írni a kijelzőn a pár beállított paramétert.

Előzmény: Földi Péter, 2016-11-22 23:18:54 [2409]


Földi Péter | 1031    2016-11-22 23:18:54 [2409]

Igen, a Fn005 -->Fatory reset megvolt már. A Pn50A.1 -et nem "7"-re kell rakni? (enable all) Csak tapogatózom ám, már semmi sem bizti

Előzmény: korbendallas, 2016-11-22 22:44:38 [2408]


korbendallas | 415    2016-11-22 22:44:38 [2408]

Először állítsd vissza a gyári beállításokat. Az is benne van valahol a leírásban

Előzmény: Földi Péter, 2016-11-22 22:16:30 [2407]


Földi Péter | 1031    2016-11-22 22:16:30 [2407]

Köszi szépen. Egyébként folyamatosan a leírásait nézem az SGDH családnak, de kell még egy pici idő, hogy a végére érjek a több, mint 800 oldalnak a frissítéseket beleszámolva. Sajnos az idő szab határt a terveknek, amiből egyre kevesebb akad. Ha már megmozdula szegényke, más lenne a cél. Szóval erre gyúrok én, már-már megszálottan... Az a gyanúm, hogy az input allocation table van szétirva, és valahonnan máshonnan várja a bemeneti jelszinteket. De majd egyenként végig gurulok rajtuk. Illetve a breakout board is kehrt hibás. Túl sok a változó egyenlőre. Ezért minden tanács jól jöhet. Biztos valami profád dolog lesz...Üdv,Péter

Előzmény: korbendallas, 2016-11-22 17:09:33 [2406]

korbendallas | 415    2016-11-22 17:09:33 [2406]

Pn50A.3=8 Pn50B.0=8 Pn50A.1=8 Pn000.1=1 A leírásban benne van. Érdemes alaposan átnézni.

Előzmény: Földi Péter, 2016-11-21 13:42:04 [2404]


D.Laci | 3381    2016-11-22 14:31:59 [2405]

Thomson Omni Link vagy Giddings Lewis DSMPro (Kollmorgen), szoftverrel rendelkező segítségét keresem.


Földi Péter | 1031    2016-11-21 13:42:04 [2404]

Ha jól gondolom, a Pn50A.1-et kell szerintem 7-es értékre állítani, azaz a regiszter 2.digitjét. Legalábbis így lehet engedélyezettként beállítani a Yaskawa-t, ha jól nézem. A terminológia messze van a PC-től, de megszokom majd. Hazamegyek, tesztelek. Kösz a tanácsot.

Előzmény: designr, 2016-11-21 13:15:35 [2403]


designr | 1931    2016-11-21 13:15:35 [2403]

Más tipusom van de.. A Servo On..tehát a szervó bekapcsolást..engedélyt ha szoftverből csinálod.akkor megkeresed a digitális bemeneteknél hol van..jelenleg mire van állítva..Lehetséges hogy a bekapcsolás az egyik digit bemenetre van beállítva..ilyenkor vagy egy tápegység és jelet adsz neki..vagy beállítod hogy ez a bemenet mindig ON legyen..elmented..ezt ugy fogja látni mintha adtál volna neki bekapcsoló jelet..

Előzmény: Földi Péter, 2016-11-21 12:22:48 [2402]


Földi Péter | 1031    2016-11-21 12:22:48 [2402]

Szia, Igen, már csak azt bogózom, hogyan tudom megoldani. Azt hittem, hogy lesz némi előnyöm a végzettségem okán, de tévedtem. Ez egy más Világ, de még nem a másvilág. Igen rafinált a struktúra a I/O Signal Control-nál az AC-k világában. Ez a jelenlegi tudásom alapján még nekem kínai. Kösz,P

Előzmény: korbendallas, 2016-11-21 00:11:57 [2399]


Földi Péter | 1031    2016-11-21 12:19:15 [2401]

Szia, Őszintén szólva az AC servo nekem meglehetősen új a léptetők után. Még barátkozom csak. A Servo ON-t (SON) még nem tudom, hogyan kell maszkolni. Jól gondolom, hogy a PN50A (n.2100) regisztert kellene beállítanom? Elvesztem a részletekben. A maszkot egyébként egy "1111" jelsorozathot maszkolja hozzá "ÉS" kapcsolattal, akár a TCP/IP-k esetében a PC-nél? Köszi,P

Előzmény: svejk, 2016-11-21 06:30:26 [2400]


svejk | 24476    2016-11-21 06:30:26 [2400]

A Son-t maszkolni kell, és akkor már bekapcsoláskor rögtön fogja a motort.

Előzmény: Földi Péter, 2016-11-20 22:19:10 [2397]


korbendallas | 415    2016-11-21 00:11:57 [2399]

Nem kell hozzá külső táp

Előzmény: Földi Péter, 2016-11-20 22:19:10 [2397]


Földi Péter | 1031    2016-11-20 22:53:53 [2398]

Elírtam, helyesen 42-43 lábakra gondoltam.

Előzmény: Földi Péter, 2016-11-20 22:19:10 [2397]


Földi Péter | 1031    2016-11-20 22:19:10 [2397]

Sziasztok, Azt hiszem én is segítségre szorulok. Egy Yaskawa SGDH-08AE drivert kötöttem be és a "POSITION CONTROL" módban a Mach3 semmit nem tesz. JOG módban (manual) működik persze. Lehet, hogy a +24V külső táp miatt lenne? Azt a tanácsot kaptam a CNCDRIVE-ról, hogy megkerülhető a külső táp és anélkül is működik a "step/dir" mód. Ha ez nem így lenne, akkor egy külső tápot vadásznék jozzá. Nagyon köszönöm, ha valaki segítene a dologban. A Pin42-Pin42 lábak külső tápjára gondolok, természetesen. Köszönöm,Peti


elektron | 13073    2016-11-16 19:42:08 [2396]

Elég, ha a soros kábel rosszul van bekötve és nem megy eleve.

Előzmény: PSoft, 2016-11-16 19:33:52 [2395]


PSoft | 9385    2016-11-16 19:33:52 [2395]

Na, hát ez az!!! Van itt, vagy öt is! Mindnek van valami "kehéje". Az az egy jó, amiről írogatok.

Előzmény: svejk, 2016-11-16 17:59:41 [2393]


ANTAL GÁBOR | 3156    2016-11-16 18:25:01 [2394]

erre még visszatérünk ....

Előzmény: svejk, 2016-11-16 17:59:41 [2393]


svejk | 24476    2016-11-16 17:59:41 [2393]

Ilyen estekre mindig kell lenni otthon 2-3 notinak -pl. Svejktől- amiket csak ilyen dolgokra használunk...

Előzmény: ANTAL GÁBOR, 2016-11-16 17:54:58 [2392]


ANTAL GÁBOR | 3156    2016-11-16 17:54:58 [2392]

Elmúlt vagy 30 Óra de itthon még nem működik a dolog. Valami nagy gebasz van a gépemmel . Ma 6 óra 50 perc alatt futott le a víruskereső és nem talált hibát . Az echot sem tudtam megcsinálni ( a hyperterminállal akartam de a klaviatúrát sem érzékeli ) Leszedtem a sigma wint és megpróbáltam újra telepíteni . A setup exe után 4 sec homokóra azután semmi . Többek tanácsára már hontolgatom az újrahúzást

Előzmény: ANTAL GÁBOR, 2016-11-15 13:46:47 [2390]

Bencze András | 476    2016-11-15 16:17:13 [2391]

A szervó biztos jó?

Előzmény: ANTAL GÁBOR, 2016-11-15 13:46:47 [2390]


ANTAL GÁBOR | 3156    2016-11-15 13:46:47 [2390]

András : Megkaptam ( én is ebből dolgozom ) .DE már dereng a fény az alagút végén . A műhelyben az egyik pc n van sigma win . Elhoztam a korábban felprogramozott 400 W os vezérlőt és csatlakoztattam a tegnap megcsinált kábelt . Minden OK ( ugyanezt a verziót az otthoni géppel is megcsináltam reggel ) akkor nem működött . Esélyek : megsérült a program , vagy rossz a COM port . Csinálok egy echot ( Bajki....) útmutatása szerint , ha ok akkor uninstal ill install Mégegyszer köszönöm mindenkinek az eddigieket ....


Bencze András | 476    2016-11-15 08:24:47 [2389]

Elküldtem...

Előzmény: Bencze András, 2016-11-15 08:02:29 [2388]


Bencze András | 476    2016-11-15 08:02:29 [2388]

XP alatt SigmaWin(+) használok gond nélkül. Biztos kábelbekötést keresek neked.

Előzmény: ANTAL GÁBOR, 2016-11-15 06:35:51 [2385]


bankimajki | 508    2016-11-15 07:58:26 [2387]

Az echo nagyin egyszerű. Kell egy sorosporti terminal (pl. Putty), meg kell nyitni az adott portot ès össze kell kötni hardveresen a PC RX ès TX vonalát. Majd gèpelni be pár karaktert. Ha azok megjelennek a terminál ablakán, akkor jó a sorosport. (Vannak olyan terminálok, amik írják hogy RX vagy TX adat van megjelenítve.)

Előzmény: ANTAL GÁBOR, 2016-11-15 06:35:51 [2385]


sfx | 30    2016-11-15 07:47:33 [2386]

Az SVMON nem "lát rá" az enkóderre. Lehúzott enkóder kábellel is fel kell ismernie a vezérlőt.

Előzmény: ANTAL GÁBOR, 2016-11-15 06:35:51 [2385]


ANTAL GÁBOR | 3156    2016-11-15 06:35:51 [2385]

Köszönöm mindkettőtöknek : korán keltem és az éjjel is gondolkodtam ... Szerintetek elég ha a vezérlő "agya" megkapja a tápot és össze van dugva az adatkábel a PC vel ? Mert ha igen akkor egy csomó problémát ki lehetne szűrni . Van egy régi 400W os felprogamozott vezérlőm ( DOS os ) No azon kipróbálom . ( van a gépen Dos program is ) Ha azzal sem megy akkor a kábelem nem jó ( Rémálom ha a soros portom sérült ) Van valami szisztéma ( egy echo ) amivel azt is lehet tesztelni de ahhoz nem értek . ( Kalmár Laci magyarázta el anno . Ki kellene szűrni azt is ....

Előzmény: sfx, 2016-11-14 23:16:02 [2384]


sfx | 30    2016-11-14 23:16:02 [2384]

Szia! Próbáld meg DOS-os programmal! Az interneten SVMON_2-1r3.zip vagy SVMON35r4.zip néven fellelhetők.

Előzmény: ANTAL GÁBOR, 2016-11-14 22:48:26 [2382]


designr | 1931    2016-11-14 22:56:34 [2383]

Nem ilyen vezérlőm van,de sokszor leellenőrzött..jól bekötött programozó vezetékkel kétszer jártam ugy hogy nem működött. Egyszer mikor egy sokeres vezetékből csináltam.. Másik alkalom mikor tul vékony vezeték keresztmetszet volt.. Tudom hogy egyik sem ad okot a hibára mégis.. Szoftverben nem kell még valamit állítani..?

Előzmény: ANTAL GÁBOR, 2016-11-14 22:48:26 [2382]


ANTAL GÁBOR | 3156    2016-11-14 22:48:26 [2382]

Sziasztok ! megakadtam egy SGDB 15ADG szervopack beüzemelésében . Akik segíteni tudnának azok már lehet hogy alszanak . Pc segítségével akarom a paramétereket beállítani. Van egy Sigma Win és egy Sigma Win plusz programon . Megcsináltam a soros pori kábelt ( ezerszer átnéztem de ide írom . A PC be bedugok egy femále Dsub 9 es csatit . 2 es pin sárga , 3pin fehér ,5 pin zöld A 7es és a 8 as pin össze van forrasztva A vezérlőbe bedugok egy male D sub 9 es csatit . A sárga vezeték a 2 es pin , a fehér vezeték a 4 pin a zöld vezeték a 9 es pin A COM 1 es portot használom az alapbeállítással de megpróbálta a Yaskawa beállítást is . ( 8 adatbit helyett 7 stb ) NEM TALÁLJA a vezérlőt (Természetesen az kap áramot és a motor encoder és maga a motor ( SGM-13A6A is be van kábelezve ) Rémlik hogy egyszer Paul azt mondta hogy magát a motort a szoftwer az encóderből azonosítja ( az jár a fejemben hogy mi van ha hibás az encoder vagy a kábele ? ) DE attól még a vezérlőt láthatná ..... Az encoder kábelét is sokszor kicsipogtam de a3M es csati elég rejtélyes ... Szívesen vennék egy kis supportot ....


tomnc | 381    2016-10-13 20:15:20 [2381]

Sejtem hol fogom megtalálni ha jól emlékszem nyilakkal jelöli de most lehet hülyeséget írtam nincs előttem a szoftver

Előzmény: svejk, 2016-10-13 20:08:03 [2380]


svejk | 24476    2016-10-13 20:08:03 [2380]

positiv illetve Negativ Over Travel rövidítése.

Előzmény: tomnc, 2016-10-13 20:04:00 [2379]


tomnc | 381    2016-10-13 20:04:00 [2379]

Köszönöm neked is. A lényeg a végállásban rejlik holnap szoftveresen megapprobálom kikapcsolni

Előzmény: svejk, 2016-10-13 19:47:09 [2378]


svejk | 24476    2016-10-13 19:47:09 [2378]

Kösd be fizikailag a pot, not bemenetet, vagy maszkold ki a szoftverben.

Előzmény: tomnc, 2016-10-13 19:00:36 [2374]


tomnc | 381    2016-10-13 19:46:10 [2377]

Rendben átnézem köszönöm

Előzmény: designr, 2016-10-13 19:34:21 [2376]

designr | 1931    2016-10-13 19:34:21 [2376]

A beállított szoftveres limitet és a végállásokat nézd át..

Előzmény: tomnc, 2016-10-13 19:00:36 [2374]


designr | 1931    2016-10-13 19:29:19 [2375]

végállás..

Előzmény: tomnc, 2016-10-13 19:00:36 [2374]


tomnc | 381    2016-10-13 19:00:36 [2374]

Sziasztok szeretném a segítségeteket kérni az egyik Yaskawa sigma2-es vezérlőm ezt a hibát írja ki villogva P-OT,N-OT a motort kézzel tudom forgatni semmire nem reagál programkábelem van de nem tudom mit kellene beállítani illetve hol lehet vissza állítani ha tudtok segítsetek köszönöm


ANTAL GÁBOR | 3156    2016-09-28 22:08:28 [2373]

Szerintem ugyanaz a szisztéma amit Klincsik Balázsék a DC szervó vezérlőknél használnak csak azt hiszem az övéknél más a lábkiosztás

Előzmény: svejk, 2016-09-28 20:11:48 [2371]


ANTAL GÁBOR | 3156    2016-09-28 22:05:38 [2372]

Nekem van és sokat játszottam vele Hízó Józsi nagy spiller benne . Egy FTDI chippel szerelt kábelt adtak hozzá a másik vége USB . A lábkiosztást (a tüskénél ) mindenképpen tartsd be . Szerintem kereskedelmi kábel, aminél az USB csatiban van a chip

Előzmény: svejk, 2016-09-28 20:11:48 [2371]


Fórum főoldal  |  A lap tetejére

Időrend:
Oldal 5 / 53 Ugrás ide:
|◄ Első  ◄ Előző  1 2 3 4 5  6   7   8   9     Következő ►  Utolsó ►|