HobbyCNC fórum
  v0.9.3.4

Fórum betekintő Fórum címe: http://forum.hobbycnc.hu



Mach3 CNC vezérlő program

Mach3 CNC vezérlő szoftver használata...


Időrend:
Oldal 7 / 329 Ugrás ide:
|◄ Első  ◄ Előző  3 4 5 6 7  8   9   10   11     Következő ►  Utolsó ►|

Fórum főoldal  |  A lap aljára

lessthanmore | 195    2017-12-15 17:07:40 [16254]

Hát van aki olyan főorsót használ aminek nem szabályozható a fordulatszáma, ezért kérdeztem rá így konkrétan, mert nyilván ha külön bekapcsolja az ember mach3-tól függetlenül akkor nem befolyásolhatná semmiképp a tengelyek manuális mozgatását (jog, rövidebb szó). Remélem nem sértettelek meg azzal hogy azt feltételeztem rólad, hogy esetleg nálad is lehet olyan, mer' hát honnan tudjam?

Előzmény: Pál, 2017-12-15 16:57:01 [16253]


Pál | 8068    2017-12-15 16:57:01 [16253]

Mert mi más vezérelhetné még ? 12 éve Mach-ot használok. Az elején még az 1-et aztán a 2 és mióta megjelent a 3-at. Mindnél lehetett bekapcsolt főorsóval is mozgatni a tengelyeket !

Előzmény: lessthanmore, 2017-12-15 16:50:07 [16252]


lessthanmore | 195    2017-12-15 16:50:07 [16252]

Na majd megpróbálom mégegyszer, csak tudom hogy már próbáltam korábban és nem ment, ezért gondoltam megkérdem. Nálad is a mach3 vezérli a marót, fordulatszámmal együtt?

Előzmény: Pál, 2017-12-15 16:47:18 [16251]


Pál | 8068    2017-12-15 16:47:18 [16251]

Ezt nem tudom hogyan csinálod , de nekem megy a mozgatás. Sőt ha az anyagon van 15-20mm plusz akkor 3-5 milliméterenként lerabolom nagyobb marófejjel kézi mozgatással.

Előzmény: lessthanmore, 2017-12-15 16:40:06 [16250]


lessthanmore | 195    2017-12-15 16:40:06 [16250]

Hogy lehet úgy manuálisan jog-olni, hogy közben megy a főorsó? A mach3 vezérli, és amikor a beadom neki ah M3-at, nem megy a jog addig amíg le nem állítom a főorsót.

somma | 143    2017-12-15 07:37:13 [16249]

Teljes siker ! Minden úgy működik ahogy a "nagy könyvben" meg van írva ! Még egyszer köszönet @amasys-nek és szintén @Béni-nek

Előzmény: somma, 2017-12-14 22:25:12 [16246]


Pál | 8068    2017-12-15 03:00:23 [16248]

Erről az "elcsúszásról" tegyél már fel képernyőkivágást.

Előzmény: gabcoma, 2017-12-14 23:50:08 [16247]


gabcoma | 13    2017-12-14 23:50:08 [16247]

NEMA34-et hajtok, TB660 stepper vezérlővel 28 Volt-on, a vezérlő egy ilyen kínai szerű NVUM Novusun CNC USB-s cuccos, a PC nem hiszem, hogy problémás lenne, 4. generációs I7 4 mag, 8GB RAM DDR3. De amit leginkább nem értek, hogy az egész "elcsúszást" a mach3 végig kijelzi és ami a valóságban elcsúszott azt látom a gépen is. Ha lépést veszítene akkor a mach3-ban nem kellene látszódnia nem?

Előzmény: MacGyver, 2017-12-14 22:00:53 [16245]


somma | 143    2017-12-14 22:25:12 [16246]

Köszi ! Ez igen nagy segítség. Ha holnap G-kódból a futtatása végén indulni fog az M300-as makró, akkor minden OK lesz...

Előzmény: Béni, 2017-12-14 21:57:23 [16244]


MacGyver | 23    2017-12-14 22:00:53 [16245]

Szia, Lehet nem a Gcode-al van gond. Több oka is lehet. ami hirtelen eszembe jut pl.. léptecsek túlmelegednek - emiatt veszít a mágnes az erejéből.. vagy vezérlő túlmelegszik vagy a Vezérlőn a táp puffer kondi kiszáradóban van... utóbbi sajnos tapasztalat piros kínai vezérlőm van, alulméretezték az ELKO-t, úgyhogy a vas alátéteket a 8-as marószár legyalulta utána 2 napig kerestem a lépés tévesztés okát... egyszer csak annyi tűnt fel hogy a vezérlőkártyán egy kis DCDC konverter állítja elő a tápot, és a kis toroid tekercsecske furán zizergett, akkor kezdtem utánanézni a tápIC adatlapjának, és adatlap szerint nagyobb kondinak kellett volna alapból a vezérlőn lennie. Csere után tökéletes. Milyen motorjaid vannak, milyen vezérlő, milyen PC, milyen buszon küldöd a jelet a vezérlőnek?

Előzmény: gabcoma, 2017-12-14 19:07:52 [16241]


Béni | 1904    2017-12-14 21:57:23 [16244]

Jogos az észrevétel. A videóból kimaradt ez:   

Előzmény: somma, 2017-12-14 19:14:37 [16242]


MacGyver | 23    2017-12-14 21:51:22 [16243]

Sziasztok, Na Telefonon meghánytuk-vetettük a dolgot Sommával, és gondoltam publikálom hogy mire jutottam/tunk. Korábban írt ötletemet, miszerint simán parancssorból futtatom a taskkill parancsot, kipróbáltam, és nem működött úgy se.. hiányzott a windows/system32-ből a taskkill.exe..... másik cnc gépéről átmásoltam, és úgy működött ez, viszont a "mach3 állítsa le a PC-t dolgavégeztésvel" dolog ismét elakadt, egyből 3 probléma miatt. Az egyik amit leírt előbb Somma - ha a Gcode tartalmazza bármelyik sorában az M300 makrót akkor betöltés után azonnal kilövi a MACH3-at. Illetve csak a guit.. és itt jön a második baj, mert az ablak ugyan bezáródik, de a taskmanagerben továbbra is látható a futó taskok közt (emiatt vissza sem indítható már a mach3), és a kis "mach3indito.bat" file-ba beleírt "shutdown -a" parancsig nem jut el, hisz nem záródott be a mach3. És ha el is jutna a shutdown-ig, akkor jönne a harmadik probléma... ebben az állapotban ha csak simán megpróbálom START+kikapcsolással leállítani a PC-t akkor a windows neki áll ugyan leállni, és egész odáig jut hogy kiírja a csodás kék winXP leállító képernyőre hogy leállítás... és ennyi... türelmesen vártam.. de nem ál le. A MAch3 fut, és nem engedi leállni, gondolom olyan prió szinten van, hogy amíg fut, nem lehet a PC-t kikapcsolni.. csak drasztikus módszerekkel.. höhö Szóval.. van -e esetleg más mód erre? muszáj leszek bekötni a főorsót a vezérlőbe, hogy legalább az álljon le..

Előzmény: somma, 2017-12-14 19:14:37 [16242]


somma | 143    2017-12-14 19:14:37 [16242]

A helyzet kicsit árnyaltabb. Sajnos G-kódból nem próbáltam, csak az MDI ablakban parancsként kiadva az M300-at, előírás szerint működik. DE ha M300-at tartalmazó G kód betöltése azonnali kikapcsolást indít. Így viszont nem az igazi. Egyenlőre ennyi...

Előzmény: MacGyver, 2017-12-14 12:15:52 [16240]


gabcoma | 13    2017-12-14 19:07:52 [16241]

Sziasztok! Egy kis segítséget szeretnék kérni, a problémám a következő: Adott egy g-kód, kb másfél órás művelet lenne, szépen el kezd futni hibátlanul megyen, majd olyan 1 óra után gondol egyet és elkezd a saját világán járni, pontosabban a g-kódot futtatja, de az egész eltólódik, elcsúszik és így tönkre is teszi a munkadarabot. Mikor pár perces marásokról van szó akkor gond nélkül végrehajta, viszont a hosszabb munkafolyomatokat nem szereti valamiért. Valakinek van esetleg hasonló tapasztalata, vagy járt már valaki hasonlóképpen? Már próbáltam másik g kóddal is de az eredmény változatlan. Mi lehet a probléma?


MacGyver | 23    2017-12-14 12:15:52 [16240]

Szia, Létre hoztam a fájlt, a videó alapján beírtam karakterre pontosan amit kell, lementettem a macros mappába, odafigyelve a kiterjesztésre is. Egy dolgot nem próbáltam még ki , amit majd otthon jól megteszek, hogy simán parancssorban kipróbálom a taskkill parancsot (itt az irodain be tudom zárni vele a notepad.exe-t), és ha úgyse jó, akkor valami windows hülyeséggel állok szembe. Mitöbb kipróbálom a másik cnc pc-jén is, lehet azon menne, de tegnap este 10-kor már erre nem volt agyam.. De ahogy Somma írta, telefonon segít délután, aztán meglátjuk.

Előzmény: Pál, 2017-12-14 09:44:29 [16235]

Pál | 8068    2017-12-14 10:13:09 [16239]

Ha nem hozza létre az M kódot akkor egyértelmű a hibaüzenet. Ehhez még utána se kell nézni. Az M kódok nagy része speciális kimondottan cnc gépfüggő Például nekem kellet csinálni egy M99100 kódot a szerszámváltáshoz. (de ez lehetett volna bármi más szám ami nem foglalt) Ezzel csak az aktuális szerszámszámot dobta be.

Előzmény: somma, 2017-12-14 10:00:47 [16237]


somma | 143    2017-12-14 10:02:04 [16238]

Bocs Látom lassan írtam, addigra utána néztél.

Előzmény: somma, 2017-12-14 10:00:47 [16237]


somma | 143    2017-12-14 10:00:47 [16237]

Szia Pali ! Megnézted a videot ? Ott látható, hogy létrehozza, megírja, elhelyezi az aktuális profilban, stb. Én ez szerint jártam el, teszteltem, tökéletesen működik. @MacGyver-rel privát kezdeményeztem, hogy megbeszéljük mit hogyan, azután az eredményt ha akarja publikálja.

Előzmény: Pál, 2017-12-14 09:44:29 [16235]


Pál | 8068    2017-12-14 09:50:07 [16236]

Visszanézet az előzményeket és megtaláltam a videót. Tehát ott van a videó elején mit kell beírnod a M300.m1s file-ba ! Aztán ezt berakod az említett könyvtárba és nem lesz hibaüzenet !

Előzmény: MacGyver, 2017-12-14 09:34:54 [16234]


Pál | 8068    2017-12-14 09:44:29 [16235]

Mivel a Mach-ban NINCS M300-as kód így még jó, hogy nem találja ! Először kreálnod kell egy M300-at a C:\Mach3\macros\Mach3Mill könyvtárba ! Viszont ezt a M300.m1s filet honnan szerzed be ez jó kérdés.

Előzmény: MacGyver, 2017-12-14 09:34:54 [16234]


MacGyver | 23    2017-12-14 09:34:54 [16234]

Szia,többször.. vagy 10x végig néztem a videót, ott van ez a makrós jelenet a videó legelején, karakterre ugyanaz van a M300.m1s fájlomban mint a videóban, és azon a helyen van ahol lennie kell.. Ha futtatni akarom akkor alul a STATUS sorba írja ki hogy "error line 1 - file not found".. (Ha kitörlöm az M300 makrót és úgy próbálom beírom inputnak hogy M300 akkor nem ír semmi hibaüzenetet a mach3 alul, ebből arra következtetek, hogy az M300.m1s file-t megtalálja ő, csak a benne lévő tartalommal van valami baja.) Ez az "a=shell("taskkill..." cucc minden esetben így kell legyen? sima windows xp van a PC-n.. nincs ötletem

Előzmény: somma, 2017-12-13 22:07:46 [16233]


somma | 143    2017-12-13 22:07:46 [16233]

Pedig ha valóban a videó alapján pontosan úgy készíted el, akkor tökéletes. (Amit ezúton is nagyon köszönök @amasys-nek !) Már régóta készültem valami hasonlót összeeszkábálni, de sosem akart elkezdődni a megvalósítása.

Előzmény: MacGyver, 2017-12-13 21:47:51 [16232]


MacGyver | 23    2017-12-13 21:47:51 [16232]

Szia, megpróbáltam a videó szerint beállítani, ott akadtam el , hogy a makró amit a videóban M300-ként használ, amikor futtatnám azt írja a mach, hogy file not found. (ha kitörlöm az M300 makrót akkor nem ír semmi hibaüzenetet, tehát ebből arra gondolok, hogy magát a m300 makrót megtalálja, csinálná ő, csak a mach3.exe taskot nem találja?? tud valaki segíteni?

Előzmény: amasys, 2017-12-07 17:28:13 [16208]


lovas gyula | 1539    2017-12-13 16:09:07 [16231]

Elérhető valahol az autoinstaller program mert a saját oldalán nincs!


bagesz81 | 57    2017-12-13 13:35:14 [16230]

Sziasztok! A segítségeteket szeretném kérni az esztergám fordulatszámának kijelzésének megvalósításában. Sokat olvasgattam már utána, és a hall szenzoros megoldásra gondoltam mágnesselm Láttam a yoYouTub- on egy videót, az tetszett az egyszerűsége miatt. Ott OH-137-es hall szenzort használt, már nem tudom mekkora ellenállással. Ezt a fajta hall-t viszont nem találtam sehol. A kérdésem az lenne, hogy bármilyen hall szenzort használhatok, és mekkora ellenállással? Esetleg tapasztalat alapján konkrét ötlet? Előre is köszönöm


dezsoe | 822    2017-12-13 11:00:31 [16229]

Természetesen igen. Csak arra kell figyelni, hogy az adott kimenet csoport 5V-os legyen.

Előzmény: schneyolo, 2017-12-13 10:31:14 [16228]


schneyolo | 28    2017-12-13 10:31:14 [16228]

Szia! De mindjárt fel is merült a kérdés. 5441 Kártyával működhet a konfiguráció HSS86-al?

Előzmény: dezsoe, 2017-12-13 09:43:46 [16226]


schneyolo | 28    2017-12-13 10:15:49 [16227]

Hello, EZT Néztem ki magamnak.

Előzmény: dezsoe, 2017-12-13 09:43:46 [16226]


dezsoe | 822    2017-12-13 09:43:46 [16226]

Szia! Az UC300-on nem múlik. Milyen kártyán van az UC300? (5LPT, 5441, UB1 stb.) A HSS86 bemenetein optocsatoló van, 5V-hoz (TTL) elegendő előtét ellenállással, így simán összeköthetők.

Előzmény: schneyolo, 2017-12-13 07:08:32 [16225]


schneyolo | 28    2017-12-13 07:08:32 [16225]

Üdv! Érdeklődnék, hogy mi a tapasztalat, azzal kapcsolatban, hogy működik e rendesen az UC300ETH mozgásvezérlő a Mach3 programmal? Illetve az UC300ETH és a HSS86 meghajtó közé melyik csatoló/jelelosztó kártya passzol a legjobban? Egyenlőre csak tájékozódom, vásárlás előtt vagyok.

Pál | 8068    2017-12-11 20:34:48 [16224]

Megpróbálhatod normál PC-ként telepíteni és így minden energiagazdálkodást ki irtani belőle. De a mobil processzorokkal nem volt szerencsém. Intel Pentium M 710, 345 pontot kapott benchmark-on Clevo PortaNote D400V pontos processzor típusát nem találtam meg ezért tippeltem ezt az órajelet. Az Intel Pentium 4 3.06-os pedig 347 pontot. Tehát a kép gép között a P4 javára billen még akkor is ha a fele pontot kapta volna. Nekem a P3-as laptop jobban teljesít Mach terén mint a 2GHz-es mobil pentiumos.

Előzmény: Fishi, 2017-12-11 20:03:46 [16223]


Fishi | 220    2017-12-11 20:03:46 [16223]

Anno egy Clevo D400V-vel kezdtem. azzal simán ment. Egyszerűbb programokhoz kiváltottam egy mini PC-vel, de a komolyabb méretűekhez, mint a fénykép gravír, elő kell vegyem a laptopot, mert ez már megeszi a kis pc eszét. (Tovább már nem bővíthető...) Szóval akkor ez a Dell alkalmatlan a feladatra?

Előzmény: Pál, 2017-12-11 19:38:18 [16222]


Pál | 8068    2017-12-11 19:38:18 [16222]

Laptopon nem fut normálisan a Mach. Főleg az ilyen mobil M processzorok mellet.

Előzmény: Fishi, 2017-12-11 19:27:34 [16221]


Fishi | 220    2017-12-11 19:27:34 [16221]

Sziasztok! Kaptam egy Dell Latitude D505 laptopot. Tapasztalt már valaki olyat, hogy BIOS-ban mindegyik LPT beállítás mellett szaggatnak a motorok?


D.Laci | 3607    2017-12-11 10:09:43 [16220]

Kapcsold ki a szerszánpálya megjelenítést. Diagnostics (Alt-F7) fülön, a Reset gomb felet "Toolpath on/off".

Előzmény: pantyu63, 2017-12-10 15:27:13 [16218]


Pál | 8068    2017-12-11 09:54:49 [16219]

Ez felettébb érdekes ! Szerintem itt inkább valami Windóz katyvasz lesz. Például nemrég egy új Windows próbáltam aminek a telepítője 170 MB cakk pakk. ( sok minden ki van hagyva belőle ) Mikor frissen indítva megy a rendszer minden OK. Viszont mikor otthagytam a PC-t üresjáratban futni (kb 2 órára) akkor ugyanazt a programot amit előtte 8 perc alatt csinált meg, a pihenő után ez 12 alatt sikerült. Ennek örömére hallgassuk meg ezt a videoklip-et ! [yt]eyYtXrzrWdU[/yt]

Előzmény: pantyu63, 2017-12-10 15:27:13 [16218]


pantyu63 | 5    2017-12-10 15:27:13 [16218]

Bocs Csak 4 giga mert 32 bites a windows. És egyébkánt igen csak a nagy programoknál csinálja.

Előzmény: Pál, 2017-12-09 21:27:53 [16216]


pantyu63 | 5    2017-12-10 15:24:36 [16217]

szia! 6 giga DDR2 800 MHz

Előzmény: Pál, 2017-12-09 21:27:53 [16216]


Pál | 8068    2017-12-09 21:27:53 [16216]

Mellesleg csak milliós programsor felett jelentkezik ez ? Mennyi RAM van a gépben ?

Előzmény: pantyu63, 2017-12-09 21:13:10 [16215]


pantyu63 | 5    2017-12-09 21:13:10 [16215]

Nem. Intel alapú mind a kettő amivel próbáltam. Az egyik egy gyári Dell p4 3 GHz, a másik egy 4 magos xeon.

Előzmény: Pál, 2017-12-09 20:09:12 [16214]


Pál | 8068    2017-12-09 20:09:12 [16214]

Ugye nem amd processzoros gép ?

Előzmény: pantyu63, 2017-12-09 20:05:30 [16213]


pantyu63 | 5    2017-12-09 20:05:30 [16213]

Igen olvastam, hogy érzékeny a videó teljesítményre, ezért a videó kártya egy nvidia quadro 600. Az előre olvasást 500 - ra állítottam. A helyzet ugyan az. Ami érdekes, hogy ha elindítom a ciklus startot, és miután megmozdult a gép leállítom, eltűnik a hibajelenség. Utána tökéletesen mozognak a tengelyek. Csak akkor fordul elő a hiba amikor előszór olvasok be programot a mach3 - ba. !?!?!?!

Előzmény: PSoft, 2017-12-09 15:48:35 [16211]


Danibá60 | 4070    2017-12-09 17:32:08 [16212]

Kérlek, írd meg. Az alábbi kódokban mit jelent a b1 és a b0 ? M11P1 b1 M10P1 b0


PSoft | 10036    2017-12-09 15:48:35 [16211]

-Emeld fel az előre olvasást 200 sorra. -Ha nem szükséges a szerszámpálya kijelzés, kapcsold ki.

Előzmény: pantyu63, 2017-12-09 15:34:10 [16210]


pantyu63 | 5    2017-12-09 15:34:10 [16210]

Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni. Mégpedig az a problémám, hogy amikor egy nagyobb méretű programot akarok futtatni a mach3 programban ( milliós sorszám), a forgácsoló program betöltése után ha kézzel szeretném mozgatnia tengelyeket, akkor késik a mozgás. Akármelyik irányba szeretném mozdítani a tengelyeket, kb. 1-2 másodpercet késve reagál. A program xp- környezetbe van telepítve, párhuzamos portot használok.Több hardverrel is kipróbáltam ( 1 mag 3 GHz, 4 mag magonként 3 GHz ) de a jelenség ugyan az. A programsorok előre olvasása 50 sorra van állítva. Amit a fejlesztők kérnek hardverigényben az bőven túl van tolva. Mi lehet a baj????

MacGyver | 23    2017-12-07 22:27:41 [16209]

Nagyon köszi! pedig esküszöm keresgéltem.. hihetetlen

Előzmény: amasys, 2017-12-07 17:28:13 [16208]


amasys | 2    2017-12-07 17:28:13 [16208]

Pl.: így

Előzmény: MacGyver, 2017-12-07 13:00:07 [16207]


MacGyver | 23    2017-12-07 13:00:07 [16207]

Sziasztok! Olyan kérdésem lenne hogy a Mach3 képes-e arra, hogy dolgavégeztével kikapcsolja a PC-t ? olyan jó lenne aludni menni amíg a gép dolgozik (dombor mar 5 órán keresztül..) és a végén jól leállna...


Sásdi Zoltán | 386    2017-12-07 09:59:42 [16206]

Köszönök, ha az istenek is úgy akarják, ma sor kerül rá.

Előzmény: dezsoe, 2017-12-06 21:51:06 [16205]


dezsoe | 822    2017-12-06 21:51:06 [16205]

Ha a frászt-kapás azt jelenti, hogy a Mach folyamatosan limit-en van, akkor negálnod kell a bemenetet a megfelelő sorban az Active Low oszlopban. Ha a home is ugyanez a bemenet, akkor azt is ugyanabba a "pipaállásba" tedd.   

Előzmény: Sásdi Zoltán, 2017-12-06 18:42:44 [16204]


Fórum főoldal  |  A lap tetejére

Időrend:
Oldal 7 / 329 Ugrás ide:
|◄ Első  ◄ Előző  3 4 5 6 7  8   9   10   11     Következő ►  Utolsó ►|