HobbyCNC fórum
  v0.9 alpha

Fórum betekintő Fórum címe: http://forum.hobbycnc.hu



LinuxCNC a gyakorlatban

xxxx


Időrend:
Oldal 4 / 89 Ugrás ide:
|◄ Első  ◄ Előző  1 2 3 4  5   6   7   8     Következő ►  Utolsó ►|

Fórum főoldal  |  A lap aljára

zozo | 2641    2016-07-20 17:43:00 [4262]

Szivat ez a mocsok. Updateltem mindent, linuxcnc is már a legújabb verzió(2.7.5), de semmi javulás eddig.
A kernelt alaposabban megnézve, alapból a preempt verzió. Procit se fogja semmi, 8%-on dolgozik, memória szintén 8-10%-on van.

Már megpróbáltam azt is, hogy az ubuntus latency tesztet indítottam, de sajna ugyanazt méri.
Küzdök tovább...


vjanos | 4358    2016-07-19 21:51:00 [4261]

Még sajnos nem, bár megmunkálás alatt van...

Előzmény: zozo, 2016-07-19 21:45:00 [4260]


zozo | 2641    2016-07-19 21:45:00 [4260]

Csak nem, hogy a huzalszikrás gépváz máris átépült?

Előzmény: vjanos, 2016-07-19 21:29:00 [4258]


zozo | 2641    2016-07-19 21:34:00 [4259]

Ja, azzal kezdte, hogy 157 frissítés elérhető, amit persze kinyomtam, de ha lecserélem a kernelt, akkor előtte azokat is ráengedhetem mind

Előzmény: vjanos, 2016-07-19 21:29:00 [4258]


vjanos | 4358    2016-07-19 21:29:00 [4258]

Én is most készülök feltenni egy hasonló gépre, legalább töröd az utat, ha ilyen hibák jelentkeznének

Előzmény: zozo, 2016-07-19 21:27:00 [4257]

zozo | 2641    2016-07-19 21:27:00 [4257]

Köszi, hogy fáradtál, holnap este majd nekiugrok megint.

Előzmény: vjanos, 2016-07-19 21:10:00 [4256]


vjanos | 4358    2016-07-19 21:10:00 [4256]

Hirtelen a neten utánakeresve ilyeneket találtam:
- Videokártya driver, főleg ha Nvidia
- 32/64 bittel kapcsolatos bugok
--> Próbálj megupdatelni amit csak lehet, hátha megoldja

Előzmény: zozo, 2016-07-19 19:31:00 [4254]


zozo | 2641    2016-07-19 20:11:00 [4255]

Próbáljam lecserélni az RTAI kernelt Preempt-RT -re?
Megoldás lehet?


zozo | 2641    2016-07-19 19:31:00 [4254]

Most vagyok kiakadva. Gondoltam felteszem a debiános linuxcnc-t, hátha nem lesznek többet hibaüzeneteim. Még előtte futtattam a latency tesztet, (hibakeresés folytán) ami max 25.000 körül volt.
Debián fel, minden frankó,latency test, hoppá! 200.000 ns felett indul.
Ez meg hogy a fenébe lehet, ugyanazon hardveren? Intel pentium 3GHz, RAM 1GB/400MHz, ennek bírnia kéne.
Bios beállítások is ugyanazok.

A linuxcnc-2.7-wheezy -t raktam fel.

Megnéztem a dmesg kimenetét, valami nem OK.


[ 152.643928] RTAI[sched]: hard timer type/freq = APIC/12468730(Hz); default timing: oneshot; linear timed lists.
[ 152.643934] RTAI[sched]: Linux timer freq = 250 (Hz), TimeBase freq = 2992777000 hz.
[ 152.643938] RTAI[sched]: timer setup = 999 ns, resched latency = 2944 ns.
[ 152.671291] RTAI[math]: loaded.
[ 154.191637] RTAPI: ERROR: Unexpected realtime delay on task 1
[ 154.191641] This Message will only display once per session.
[ 154.191643] Run the Latency Test and resolve before continuing.
[ 167.524439] RTAI[math]: unloaded.
[ 167.527883] SCHED releases registered named ALIEN PEDV$D
[ 167.536948] RTAI[malloc]: unloaded.
[ 167.636029] RTAI[sched]: unloaded (forced hard/soft/hard transitions: traps 0, syscalls 0).
[ 167.639574] I-pipe: head domain RTAI unregistered.
[ 167.639592] RTAI[hal]: unmounted.


Valamiért mégis utálja a gépem a Debian ezen verzióját?
Rakjak fel másik verziót? -De melyiket kéne?


bundyland | 858    2016-07-10 21:02:00 [4253]

Köszönöm!

Előzmény: bjam28, 2016-07-10 20:35:00 [4252]


bjam28 | 638    2016-07-10 20:35:00 [4252]

Szia András!

loadrt hm2_pci config=" num_encoders=0 num_pwmgens=0 num_stepgens=3 sserial_port_0=2xxxxx"

Írtam levelet a részletekkel kapcsolatban.

Előzmény: bundyland, 2016-07-10 19:05:00 [4251]


bundyland | 858    2016-07-10 19:05:00 [4251]

Sziasztok !

Érdeklődnék hogy van e itt valaki akinek sikerült MPG-t kötni 7i76-hoz 2.7 alatt ?
Hal részlet érdekelne.
Az is érdekelne hogy hogy tesszük úgy MODE 2-be ezt a daughter boardot hogy a Pncconf is lássa.

Előre is köszönöm!


zozo | 2641    2016-07-07 22:20:00 [4250]

Emlékem szerint csak hogy szerszámcsere szükséges, de hibaüzenetként, X-szel jelölve.

A fájl felezése után is ugyanaz volt a szerszámcsere sorban (M6), de hibátlanul dobta a szokásos ablakot, a folytatás opcióval.

Ma is martam 2500 soros fájlból, több szerszámcserével, de hiba nélkül ment.

Igazad van, lehet, hogy a memória volt neki kevés a 7200 soros, sok ívből álló cucchoz.

Előzmény: bjam28, 2016-07-07 14:39:00 [4247]


KoLa | 5958    2016-07-07 17:03:00 [4249]

t1m6g43 ,így működik hiba nélkül nálam!

Előzmény: horcsab, 2016-07-07 15:52:00 [4248]


horcsab | 287    2016-07-07 15:52:00 [4248]

Ha jól emlékszem akkor a szerszámváltás szintaxisa kicsit más mint a Mach3-ban.
Rossz: M06 T1, Jó: M6 T01
Vagy fordítva.

bjam28 | 638    2016-07-07 14:39:00 [4247]

Szia!

Az egyedüli limit a memória mérete.
Mi volt a pontos hibaüzenet?

Előzmény: zozo, 2016-07-07 14:07:00 [4246]


zozo | 2641    2016-07-07 14:07:00 [4246]

Van valami limitje a linuxcnc-nek a g-kód sorokat illetően?
7200 soros kódba folyton belehalt, hibaként jelenítve meg a szerszámcserét, ami vagy 500 sorral odébb volt még. (persze tudom, hogy előre olvas)
Kínomban kettévágtam a fájlt és úgy folytattam, onnantól ment mint az angyal.
Volt ilyen mással is?


bjam28 | 638    2016-07-07 14:01:00 [4245]

Szia!

Ahogy néztem a doksit, nincs lehetőség ilyen gyorsbillentyűre. Bármilyen külső hardver gombot lehet készíteni, meg a grafikus felület is bővíthető, de a billentyűhöz bele kéne nyúlni a forrásba. Vagy szólni a német fejlesztőnek.

Előzmény: D.Laci, 2016-07-06 14:34:00 [4242]


D.Laci | 3373    2016-07-07 12:13:00 [4244]

Gond megoldva!
1-2 hét tanulás és bármilyen kezelőfelületet készíthetek magamnak.

Előzmény: KoLa, 2016-07-06 20:52:00 [4243]


KoLa | 5958    2016-07-06 20:52:00 [4243]

A 'gémokka' nem az igazi!


D.Laci | 3373    2016-07-06 14:34:00 [4242]

Segítség béna vagyok!
A Gmoccapy –ban gyors billentyűzetet (hotkey) hogyan tudok hozzá adni. Normál billentyűzetről szeretném pl. a Program futtatása (RUN) gombot, ill. a Belépés AUTO modba gombot működtetni.
A nyilakkal tudom mozgatni a gépet.
Nem is értem miért vették ki ezeket a funkciókat.


cree2 | 982    2016-06-28 18:40:00 [4241]

Valaki jártas Raspberry Pi ben?
Több os egy SD kártyára érdekelne ami müködö képes is NOOBS probálkozom de nem igazán jön össze!


cree2 | 982    2016-06-10 20:56:00 [4240]

Raspberry Pi2...3 hoz használ valaki ilyen lcdt?
7 Inch HDMI LCD Screen


remrendes | 1318    2016-05-07 09:55:00 [4239]

Hatha valakit erdekel.


KoLa | 5958    2016-05-03 21:35:00 [4238]

Egy nagy talányra találtam ma megoldást a linux alatt!
Lehet hogy az én hibám!de nem tudtam beállítani azt, hogy ha, ott hagyom a gépet pár órára, akkor úgy várjon rám, startra készen!
Egy idő után kikapcsolta a monitort! és amikor visszajöttem, hiába mozgattam egeret, nyomkodtam gombokat,a lefagyás látszott rajta!
Nem segített csak az áramtalanítás!
A csúszkák fullon voltak az idő skálán, hogy kitoljam az időt,(hátha visszaérek addig!) mert kikapcsolást nem találtam!
Ma! véletlen lehúztam a csúszkát nullára! erre kiírta hogy SOHA! basszus!!!ez nem vinfos!))


smalla | 876    2016-04-05 12:56:00 [4237]

Egészen biztosan nincsen rajta taho. 2 csati van rajta, az egyikbe 3 vezeték megy: +-föld, a másikba quad encoder s hőkioldó. Ezeket apróra szedtem, nincs más benne. Képet este tudok készíteni.

Előzmény: horcsab, 2016-04-05 12:19:00 [4236]


horcsab | 287    2016-04-05 12:19:00 [4236]

A P tagot állítsd 1-re, a I tagot 1/4-re és finoman innen kezd el hangolni. Ha rákeresel a PID szabályzásra sok helyne találsz használható leírást arról, hogy miként kell behangolni.

Biztos nincs a motoron tahogenerátor??? Volt már jónéhány néhány régi vezérlő a kezemben a hozzá való motorral, de mindegyiken volt tahó. Nem lehet hogy a kapcsodekniben van a bekötése. Tudsz a motorról képet feltölteni?

Előzmény: smalla, 2016-04-04 21:54:00 [4235]


smalla | 876    2016-04-04 21:54:00 [4235]

A tahogenerátor helyett van egy analóg jel, ami a sebességvisszajlezést hivatott szolgálni, na ez nem 0. A motoron enkóder van, ami a mesa kártyára van bekötve, s nincs rajta tahogenerátor gyárilag, szóval ennek így kell mennie. Persze az eredeti vezérlést nem akarom megtartani, mert akkora mint az orosz mikroszámítógép, ami nem fért ki a gyárkapun csak fele olyan gyors.
Ha a P-t megnövelem, akkor a legkisebb mozdításra is elpörög: először elindul az egyik irányba, aztán elkezd korrigálni a másik irányba, aztán elengedi az egészet pozíciótartási hibával. Biztos a PID del van valami gond, de mivel még sosem állítottam be ilyet, nem tudom, hogy hol kezdjem.

Előzmény: horcsab, 2016-04-04 17:30:00 [4234]


horcsab | 287    2016-04-04 17:30:00 [4234]

Ha jól tudom akkor alapból ez a Fanuc szervó egy sebesség szervó, tehát a szervóerősítőbe be kell kötni a motor végéről a tahogenerátort. Ha ez nincs vagy rosszul van bekötve akkor produkálhat ilyet.
A graetz után mekkora a pufferkondi? Mekkora feszt mérsz rajta bekapcsolt állapotban? Terhelve mennyire esik le a fesz?

Pozicíó szervóvá alakítás után(Mesa kártyába az inkrementális jelet a tachogenerátor továbbra is a Fanucba), kézzel szinte el sem szabadna tudnod mozdítani az adott pontból, ha egy kicsit is jól van beállítva a PID. Ha gyenge a pozició tratás akkor a PID szabályzó P tagját növeld.

Előzmény: smalla, 2016-04-04 14:37:00 [4233]


smalla | 876    2016-04-04 14:37:00 [4233]

korbendallas #4230: igen, pontosan.
Úgy néz ki a dolog, hogy a szervó vezérlőn csak a vezérlés offsetjét lehet állítani, a visszajelzését nem. Ha bekapcsolom a szervót, akkor egy darabig búg, oszcillál egy helyben, ezt elég sokáig tudja, ha nem nyúlok hozzá. Ha megpróbálom elmozdítani valamelyik irányba, akkor el is indul, de szintem azonnal lekapcsol a szervó erősítő követési hibával. Ha ezt kikapcsolom, akkor kicsit talán tovább jut aztán overload hibával áll le. A pozíció tartás nagyon gyenge, kézzel erőlködés nélkül elfordítom, érezni, hogy próbálkozik ellene, de harmat gyenge, kb mintha egy 10w-os motor lenne. A motor kb 1,5kw. Most egy 750w-os frekiváltóval állítom elő neki a 200V 50Hz-es betápot, lehet ez a baja, de a 3 fázis túl messze van. Nem tudom meg lehet e hajtani egy fázisról LL0 bekötéssel, mondjuk régi panelház, ahol próbálkozok ezért lehet nem szerencsés, mert a föld és a 0 össze vannak kötve, de lehet keresek valahol 3 fázist.

horcsab | 287    2016-04-04 07:21:00 [4232]

Nem kellene, hogy problémát okozzon, mivel így tudja tartani a pozicíiót. Igaz nem Mesa kártyával, de csináltam stepdir/analog átalakítót ahol az elv ugyan az mint a 7i777-nél. Ha offset volt a kimeneten akkor a szervó kör szépen kompenzálja.
Mit értesz azon, hogy elhasal? Álló helyzetben is mozog egy picit a tengely? Körül tudnád írni pontosabban?

Előzmény: smalla, 2016-04-03 20:35:00 [4229]


korbendallas | 414    2016-04-04 07:15:00 [4231]

Yaskawa servo vezérlőkben lehet állítani offsetet, amivel be tudod lőni pontosan a 0V-ot. Fanuc-nál nincs ilyen?


korbendallas | 414    2016-04-04 07:09:00 [4230]

Szia,
Ha jól értem, akkor az enkóder jelből analóg jelet csinálsz és ez megy bele a szervó vezérlőbe?

Előzmény: smalla, 2016-04-03 10:55:00 [4227]


smalla | 876    2016-04-03 20:35:00 [4229]

Nem főorsó, tengely vezérlés lenne. Fanuc Velocity Control Unit A06B-6047-H002.

Előzmény: horcsab, 2016-04-03 17:30:00 [4228]


horcsab | 287    2016-04-03 17:30:00 [4228]

Főorsónál jön ez a probléma, másik tengelyen? Illetve milyen szervóerősítőt használsz?

Előzmény: smalla, 2016-04-03 10:55:00 [4227]


smalla | 876    2016-04-03 10:55:00 [4227]

Kellene egy kis segítség mesa 7i77 kártya analog out beállításában.
Az a problémám, hogy a 0-ra állítot kimenet nem 0V-ot hanem 8.1mV-ot produkál. (Kikapcsolt állapotban kb 1,2-1,5mV) Ami azért gond, mert ez a szervó sebesség visszajelzésére szolgálna, amitől a szervó azt gondolja, hogy mozog, s kompenzálni próbálna, de nem tud, mert sosem lesz 0, s végül elhasal. Valahogy lehet offsetet állítani az analóg kimeneten? pl firmwarből vagy linuxcncből ? Köszi


Cirbi | 13    2016-03-18 11:36:00 [4226]

Ja, és van benne LINUXCNC posztpocessor!
Ha kérdés van a CAM-el kapcsolatban, akkor azt a fórumban tegyétek fel, és kiokoskodjuk. Én is most ismerkedem vele.


smalla | 876    2016-03-18 11:30:00 [4225]

Amikor utoljára néztem, akkor a CAM még nemigen működött, kb 1-2 hónappal ezelőtt. de én szívesen látom, hogy mások is használják, sőt fejlesztik

Előzmény: Cirbi, 2016-03-18 10:56:00 [4224]


Cirbi | 13    2016-03-18 10:56:00 [4224]

Sziasztok!
Lehet, hogy nem egészen ide vág, de egy hír, hogy létrehoztuk a FREECAD program magyar nyelvű fórumát, ahová várunk minden érdeklődőt.

http://forum.freecadweb.org/viewforum.php?f=33

Maga a program fordítása befejeződött, hamarosan aktív lesz.
Elérhető a 0.16-os verzió (én legalábbis UBUNTUN haszlálom), amiben CAM felület is van!
Akinek kedve/ideje/tehetsége van hozzá, lehet még csiszolgatni a programon...


nonopapa | 135    2016-03-13 18:52:00 [4223]

Szia.
Mail ment.
Köszönöm előre is,hogy időt szakítasz rá
Üdv:norbi

Előzmény: horcsab, 2016-03-13 14:49:00 [4222]


horcsab | 287    2016-03-13 14:49:00 [4222]

Küld át a hal és ini fileokat.
Ha 4 tengelyt definiálsz akkor annak a 3. sorszámnak kellene lenni. (0-X, 1-Y, 2-Z, 3-A, 4-B)

Vagy nem jól van definiálva a 'axis.4.motor-pos-cmd' vagy egyáltalán nincs.

Előzmény: nonopapa, 2016-03-13 13:07:00 [4221]


nonopapa | 135    2016-03-13 13:07:00 [4221]

Sziasztok.

ˆ nonopapa 2015. nov. 03. 17:38 | Válasz | #4130

Sziasztok.
Akadt egy kis 'optikai' problémám.
Debian alatt használom a LinuxCNC-t,Axis felületen.
Csináltam egy negyedik tengelyt forgatónak,amit használnék XYZA vagy XYZB konfigurációban.
Első probléma:az általam létrehozott XYZA konfigban nem mutatja az A tengely elmozdulását a kezelőfelületen,csak az XYZ mozgásokat látni.
A sampleknél találtam 4 tengelyes konfigot,ott lehet látni a negyedik tengely mozgását.
Mit és hogyan kellene beállítanom,hogy lássam a 4. tengelyt is.
Második probléma:Csak tippelek:XYZB konfig létrehozásához elég az ini fájlban átírni az XYZA-t 'XYZB'-re hogy az Y tengellyel legyen párhuzamos a forgató tengelye?
Mert a config létrehozásánál nem ajánl az XYZA-n kívül más lehetőséget.
Van valami ötletetek?,előre is köszönöm.
Norbi

ˆ bjam28 2015. nov. 05. 09:50 | Válasz | #4132

Szia!

Az INI fájlban a GEOMETRY értékét kell beállítani a [DISPLAY] szekcióban.
Valószínűleg igy:

GEOMETRY = XYZB

De ezt kísérletezd ki, mert nem tudom, pontosan hogyan kellene megadni.
,
A LinuxCNC.hu-n is csináltam annó egy leírást az INI fájl összer paraméteréről, ez ma is aktuális.

A megoldás:ini fájlban GEOMETRY=AXYZ beírás megjeleníti a 4. tengely mozgását.

Az XYZB konfig létrehozása nem jön össze.
5 tengelyes(XYZAB) konfigot össze tudtam rakni,az ini és hal fájlok módosításáva,működik rendesen,mutatja az összes tengely mozgását.
Ha az "A" tengelyt kiollózom az iniből és a halból innentől be sem tölt a Linuxcnc,a következő hibával áll meg:
XYZB.hal:96: Pin 'axis.4.motor-pos-cmd' does not exist.
Így néz ki a HAL 4.tengelyre vonatkozó része:

setp stepgen.4.position-scale [AXIS_4]SCALE
setp stepgen.4.steplen 1
setp stepgen.4.stepspace 0
setp stepgen.4.dirhold 35000
setp stepgen.4.dirsetup 35000
setp stepgen.4.maxaccel [AXIS_4]STEPGEN_MAXACCEL
net bpos-cmd axis.4.motor-pos-cmd => stepgen.4.position-cmd
net bpos-fb stepgen.4.position-fb => axis.4.motor-pos-fb
net bstep <= stepgen.4.step
net bdir <= stepgen.4.dir
net benable axis.4.amp-enable-out => stepgen.4.enable

Van valami ötletetek,hogy miért nem jó neki?
Kösz :Norbi

Előzmény: bjam28, 2015-11-05 09:50:00 [4132]


Szkat8 | 41    2016-03-05 06:57:00 [4220]

Sziasztok!
Valaki tud linux cnc-hez valós 4 tengelyes g-kód generátort?


korbendallas | 414    2016-02-24 11:36:00 [4219]

Igen megy stepdirrel, de gondoltam bekötöm az encodert a mesa kártyába és így a linuxcnc analóg jellel vezérelné a motort.

Előzmény: smalla, 2016-02-23 23:59:00 [4218]


smalla | 876    2016-02-23 23:59:00 [4218]

Sigma 2 sztem elmegy stepdirrel is. Nekem fanuc dc szervo vezérlőhöz kell majd. Csak jussak el odáig.

Előzmény: korbendallas, 2016-02-23 22:21:00 [4217]

korbendallas | 414    2016-02-23 22:21:00 [4217]

Pont ezt néztem ki. Yaskawa sigma II vezérlőim vannak, step/dir-esek. Ahogy olvasgattam +-10V-ra kell állítanom, hogy zárt hurokban tudjam vezérelni. Te milyen vezérlőket használsz?

Előzmény: smalla, 2016-02-23 22:11:00 [4216]


smalla | 876    2016-02-23 22:11:00 [4216]

Van egy 7i77 es kártyán, csak nincs nálam, de talán holnap meg tudom nézni

Előzmény: korbendallas, 2016-02-23 21:26:00 [4215]


korbendallas | 414    2016-02-23 21:26:00 [4215]

Szia. Köszi a segítséget. 26LS32 így találtam rá. Te esetleg használsz ilyen kártyát? Szeretnék venni egy fpga kártyát, de sokalom a 70000Ft-t az analóg szervó kártyáért

Előzmény: smalla, 2016-02-23 17:37:00 [4214]


smalla | 876    2016-02-23 17:37:00 [4214]

enkóder: ds26ls232,a kimenetekről nincs képem, nem tudom megnézni, majd talán hét végére, ha addig valaki más meg nem mondja.

Előzmény: korbendallas, 2016-02-23 17:01:00 [4213]


korbendallas | 414    2016-02-23 17:01:00 [4213]

Sziasztok,
Tudja valaki, hogy a mesa kártyák milyen áramköröket használnak az analóg szervók +-10 voltjához és az enkóder jelekhez?
Üdv
Kornél


Fórum főoldal  |  A lap tetejére

Időrend:
Oldal 4 / 89 Ugrás ide:
|◄ Első  ◄ Előző  1 2 3 4  5   6   7   8     Következő ►  Utolsó ►|